Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Česko sa kvôli metanolu predzásobí drahým liekom na niekoľko rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká republika bude najmenej niekoľko ďalších rokov skladovať dávky drahého lieku Fomepizol. Lekárom sa osvedčil pri záchrane životov ľudí otrávených metylalkoholom. Zásoby za státisíce českých korún by mali stačiť najmenej pre päť ľudí s ťažkou formou otravy. Informovala o tom dnes česká spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Prvé balenie protijedu s názvom Fomepizol priviezol do Česka nórsky toxikológ Erik Hovda; celkovo dostala ČR do daru 80 balení, ďalších 30 musela prikúpiť.

"V Českej republike by mala byť udržovaná malá zásoba tohto lieku. Myslím si, že by mala stačiť približne pre päť pacientov s ťažkou otravou," povedal pre iDNES.cz minister zdravotníctva Leoš Heger.

Podľa Hegerovho námestníka pre zdravotnú starostlivosť Ferdinanda Poláka by Česko preto malo mať v zásobe 30 balení Fomepizolu a mali by sa nachádzať na troch miestach v republike tak, aby sa mohol liek rýchlo dostať aj do iných miest Českej republiky. Odborníci tvrdia, že ideálne by bolo mať tento liek jeden rok v Prahe, Olomouci a Ostrave - tento trojuholník by zaručil, aby pacient dostal liek v priebehu hodín.

Lekári na liečbu jedného pacienta v kritickom stave potrebujú od šesť do desať balení. Môže ich však byť aj menej, pretože vždy záleží na tom, aká silná je otrava a aký je zdravotný stav postihnutého. Liek sa podáva vnútrožilovo infúziou, v dávkovaní podľa hmotnosti pacienta.

Ročná lehota pre skladovanie lieku Fomepizol podľa toxikológa Sergeya Zakharovova pomôže znížiť riziko, že na otravu budú v Česku umierať ľudia napríklad aj o pol roka. "Nemôžeme vylúčiť, že sa po zrušení prohibície vyskytnú nové prípady otravy kvôli tomu, že niekto vytiahne alkohol zo starých zásob," vysvetlil Zakharov.

Českú republiku vyjdú zásoby lieku na státisíce korún. Jedno balenie stojí 900 eur (asi 22.500 českých korún). Dosiaľ ministerstvo nakúpilo lieky za 675.000 korún. Predzásobenie by podľa Toxikologického informačného strediska vyšlo na ďalších 945.000 korún. Vízia námestníka Poláka hovorí o udržovaní zásob liekov v hodnote 675.000 korún. Starostlivosť by nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam mali uhrádzať zdravotné poisťovne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu