Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prvá obeť smrtiaceho alkoholu v Česku: Slovák Ján (†62) z Turian!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: britainisnocountryforoldmen.com)

BRATISLAVA - Kauza metanol sužuje Česko už niekoľko týždňov. Doteraz na následky otravy zomrelo 21 ľudí. Prvou obeťou bol Slovák, ktorý žil dlhé roky u našich západných susedov. Začiatkom septembra ho našli mŕtveho v jeho byte.

Ján Fúčela (†62, ktorý pochádzal z Turian pri Martine, žil v Havířove tri roky. Najprv chodil za synom, ktorý sa tam oženil, potom sa zaľúbil aj on sám a už v Česku ostal. Novej lásky si však príliš neužil; 3. septembra ho spolu s partnerkou skolil jedovatý metanol.

"Otec bol vždy zdravý. Jeho príbuzní sa dožívali vysokého veku, myslela som, že aj on ešte požije niekoľko desaťročí," povedala smutne Jánova dcéra Tatiana (35).

Lekári najprv za príčinu úmrtia určili zlyhanie srdca a pečene. Po tom, ako sa objavili správy o metylalkohole, vykonali ďalšiu pitvu, ktorej výsledky bol jasné - Slováka zabil nebezpečný alkohol.

Fúčela vypil dovedna štyri poháriky nebezpečného alkoholu - dva deň pred smrťou a ďalšie dva večer. Krátko nato sa dostavili prvé zdravotné ťažkosti. Fúčela začal mať problémy so zrakom. Potom už išlo všetko rýchlo a muž do rána zomrel, uviedol denník Plus 1 deň.

Jeho priateľka Drahuška (†59) ho nasledovala. Alkohol však údajne nepila. Jej príbuzní tvrdia, že zomrela z veľkého smútku za Jánom. České úrady ju ale uvádzajú ako druhú oficiálnu obeť.

Jedovatý alkohol si do dnešného dňa vyžiadal vyše dvadsať obetí, ďalších niekoľko desiatok ľudí je hospitalizovaných v nemocnici. Niektorým z nich už lekári podali protijed, ktorý minulý týždeň doviezol nórsky toxikológ. V Česku momentálne až od odvolania platí zákaz predaja tvrdého alkoholu nad 20 percent.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu