Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Metanol zhabaný v Opave neskončil len v ostrekovačoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Metanol, ktorý českí colníci minulý týždeň objavili v Opave v skladoch spoločnosti FROS ZPS, bol podľa zlínskej policajnej hovorkyne Jany Macalíkovej vyrobený v zahraničí. Muž, obvinený z všeobecného ohrozovania v súvislosti s výrobou a distribúciou jedovatého alkoholu, kúpil metanol od domácej českej firmy, ktorá ho doviezla zo zahraničia ako prímes do zmesi do ostrekovačov

Časť metanolu však skončila v nápojoch, uviedla dnes spravodajská stránka novinky.cz. Polícia a colníci zaistili v skladoch FROS ZPS podľa jej konateľa Davida Fládra 15.000 litrov metylalkoholu. Ten však odmieta, že by firma mala s kauzou čokoľvek spoločné. Potvrdil to aj štátny zástupca Roman Kafka, ktorý má na starosti kauzu metanol. "Žiadna osoba zo spoločnosti FROS ZPS nie je obvinená zo spáchania trestnej činnosti, uvedenej v pondelok," vyhlásil dnes Kafka. Dvaja obvinení muži podľa polície úmyselne namiešali otrávenú zmes a cez distribútora alkoholu ju uviedli do obehu.

Polícia odmieta uvádzať mená. Podľa Českej televízie patria medzi hlavných podozrivých 42-ročný muž podnikajúci v oblasti pohostinských služieb Rudolf Fian a o päť rokov mladší Tomáš Křepela, majiteľ firmy Carlogic z obce Řitka pri Prahe. Fian, ktorý by mal byť hlavným páchateľom, žil a podnikal v Karvinej. Druhý z mužov sa podľa vyšetrovateľov na výrobe zúčastňoval a dodal niektoré prostriedky.

Dvojici hrozí 12 až 20 rokov väzenia, prípadne výnimočný trest, teda doživotie. Spomínaným distribútorom je 54-ročný muž zo Zlínska a hrozí mu osem rokov za mrežami. Všetci traja sú vo väzbe. Podľa kriminalistov muži nechceli zabíjať, ale výrobou nelegálneho alkoholu zarábať. Podľa štátneho zástupcu Kafku však dobre vedeli, aké následky má konzumácia metylalkoholu. Zbohatnúť chceli nákupom lacnejšej suroviny. Pri miešaní však zvolili vyššiu koncentráciu, ktorá spôsobila otravu. Podľa polície je pritom možné, že aktéri kauzy pančovali liehoviny už skôr.

Obvinení podľa hovorkyne Macalíkovej najprv sami miešali vodu s dodaným metylalkoholom, vraj do zmesi do ostrekovačov. Robili to v areáli mimo priestorov firmy FROS ZPS. Podnikateľ potom pred budovou dával do takého metanolu látky, "ktoré náplne do ostrekovačov obsahujú", uviedla Macalíková. Takýto koncentrát dával naspäť na nariedenie vodou a na následné stáčanie z barelov do menších nádob.

Konateľ firmy Fládr uviedol, že polícia zhabala 6000 litrov metylalkoholu a ďalších 9000 litrov, ktoré boli "už v nejakom stupni rozpracovanosti", odviezli neskôr colníci. Podľa konateľa z celkového množstva látky neopustil sklady firmy pred zásahom polície ani liter. Nechápe preto, ako otrávený alkohol vznikol. Podľa jeho názoru mali obvinení podnikatelia ešte iné zásoby metanolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu