Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polícia objavila vysoko toxický pančovaný Tuzemák od AB Style!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká polícia v Havířove objavila prvé fľaše nebezpečného pančovaného alkoholu. Ide o jednolitrové sklené fľaše označené etiketou Tuzemák od výrobcu AB Style Frýdek-Místek, ktoré nie sú kolkované, informoval vo večerných hodinách Radiožurnál Českého rozhlasu.

Na otravu metylalkoholom zomrelo v Česku už najmenej 16 obetí. Polícia hľadá hlavného pôvodcu nekvalitného alkoholu.

Experti českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie sú presvedčení, že jedovatý metanol nebol produktom fermentácie alebo destilácie, ale využili ho ako výrobnú surovinu.

Česká polícia kvôli otravám skúma 37 prípadov podozrení z trestného činu ohrozovania zdravia škodlivými potravinami. Vo vysielaní spravodajskej televízie ČT24 o tom informoval prvý námestník ministra vnútra ČR Jaroslav Hruška. Podľa jeho slov sú to vo všeobecnosti ľudia, podieľajúci sa nejakým spôsobom na distribúcii jedovatého alkoholu. Celkový počet vyšetrovaných ďalej porastie, naznačil Hruška.

Kabinet premiéra Petra Nečasa rozhodol v súvislosti s množiacimi sa prípadmi otravy o zákaze stánkového predaja tvrdého alkoholu, destilátov či tuzemského rumu, liehovín s obsahom alkoholu nad 30 percent, ktorý bude platiť až do odvolania. V prípade, že sa nepodarí nájsť zdroj toxikácie alkoholických nápojov, je pripravená tento čiastkový zákaz rozšíriť na celoplošný.

Policajti začali prakticky okamžite po vyhlásení zákazu s kontrolami jeho dodržiavania a v prvej fáze sa sústreďujú hlavne na informovanie tých predajcov, ktorí ešte o zákaze nevedeli. Už vo štvrtok ich však budú sprevádzať aj zástupcovia živnostenských úradov, pretože nerešpektovanie zákazu predstavuje trestný čin.

Tisícky ochrancov poriadku, colníkov a inšpektorov pátrajú naďalej v teréne po zdroji smrtiaceho metylalkoholu. Zatiaľ však nie je isté, či existuje iba jeden.

Experti českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie sú presvedčení, že jedovatý metanol nebol produktom fermentácie alebo destilácie, ale využili ho ako výrobnú surovinu.

Konateľ Likérky Drak, v ktorej obaloch sa našiel jedovatý alkohol, vypísal odmenu milión korún tomu, kto sa zaslúži o vypátranie vinníkov. Pavel Čaniga konštatoval, že tak učinili jednak kvôli poškodzovaniu dobrého mena firmy a jednak kvôli pribúdajúcim prípadom úmrtia spotrebiteľov.

Celkove 16. potvrdenou obeťou pančovaného alkoholu sa dnes popoludní stal 73-ročný muž, ktorý zomrel v nemocnici v Přerove. Po vykonaní súdnych pitiev viacerých zosnulých sa však počet obetí môže ďalej zvýšiť podobne ako v súvislosti s veľmi vážnym alebo kritickým stavom takmer 30 hospitalizovaných pacientov vo viacerých mestách ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu