Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Smrť našli v alkohole: Toto sú kruté osudy 18 obetí jedovatého metanolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Policie ČR)

PRAHA – Pančovaný alkohol, ktorý sa nebezpečne šíri susedným Českom, už pripravil o život 18 ľudí a naďalej zabíja. Medzi obeťami, ktoré smrť našli na dne pohárika, neboli len alkoholoví štamgasti, ale aj obyčajní ľudia, ktorým sa osudným stalo pár poldecákov. Tragické osudy otrávených priniesol český portál tn.cz.

Jedovatý metanol, ktorý mal do alkoholu primiešať neznámy výrobca, spôsobil v susedných Čechách katastrofu. Neustále pribúdajúce úmrtia a otravy sú najvýraznejšie na Morave, no zachytili ich už aj v Poľsku. Medzi ľudí, ktorí otrave podľahli, nepatrili len pravidelní návštevníci krčiem, ale aj obyčajní ľudia, ktorým sa mohol stať osudným len jeden smrteľný poldecák.

1. a 2. obeť:  Manželia (†62,†59) popíjali v stánku

Rozruch okolo otráv alkoholom spustilo úmrtie manželského páru a hospitalizácia štyroch ďalších. Muž s manželkou zomreli minulý štvrtok, pričom otrávených ľudí v nemocniciach pribúdalo už od 1. septembra (sobota). Manželia pili alkohol v stánku na havířovskom sídlisku Šumbark z fľaše, ktorá údajne nebola označená kolkom.

3. obeť: Muž (†59) umieral v nemocnici

Ďalšou obeťou smrtiaceho metanolu bol muž  z Bohumína, ktorý zomrel už minulý štvrtok v ostravskej nemocnici. Otravu pančovaným alkoholom potvrdili až dodatočné rozbory.

4. obeť: Otravu ženy (†62) potvrdila pitva

Nehybné telo ženy našli v sobotu v Zlíne, ktorej následná pitva dokázala otravu metanolom.

5. obeť: Smrť na narodeniny

Havířov si pripísal tretiu obeť po tom, čo muž pred polnocou zomrel v znojemskej nemocnici. Jeho osud je o to tragickejší, že smrť si ho našla práve v deň jeho narodenín. Do Znojma jazdil za prácou.

6. obeť: Rum z Poľska popíjali na večierku

Pavel (†38) z Novej Vsi pod Pleší si doma usporiadal párty, na ktorú zavolal kamarátov. Medzi občerstvením nechýbal ani tvrdý alkohol – rum, ktorý si priviezol z Poľska. Keď sa večierok chýlil ku koncu Pavel ostal doma piť sám a jeho kamaráti pokračovali v krčme. To im zrejme zachránilo život, pri otrave metanolom je totiž najúčinnejšou pomocou alkohol. O Pavlov život, ktorý mal v krvi 5 promile metanolu, bojovali v nemocnici do poslednej chvíle, no neúspešne.

7. a 8. obeť: Dievčina (†21) popíjala so susedom (†45) v motoreste

Susedia z ubytovne v Oseku nad Bečvou, sa v jednen deň vybrali na pár spoločných pohárikov do blízkeho motorestu. Dievčina na otravu zomrela v pondelok, jej nehybné telo našiel práve sused, ktorý zomrel deň na to.

9. obeť: Otrava ďalšej mladej ženy (†28)

Ďalší mladý život vyhasol kvôli otrave v Komornej Lhotke. Žena pančovaný chľast popíjala s otcom, ktorý teraz v kritickom stave bojuje s otravou v nemocnici. Nebohá po sebe zanechala len 8-ročného syna.

10. obeť: Mŕtvu ženu (†61) našiel nájomca

V utorok pribudla k 9 obetiam žena, ktorej mŕtve telo v byte na zlínskom sídlisku Južné Svahy, našiel nájomca. To, že ju zabil jedovatý metanol, potvrdila polícia v stredu. Osudnú fľašku si údajne kúpila v miestnej predajni.

11. obeť: Kamionista (†57) oslepol počas jazdy

Vodič kamiónu z Krnova zomrel na služobnej ceste v meste Bruntál. Zle mu došlo počas šoférovania, keď začal pomaly strácať zrak. Muž si ešte stihol zavolať pomoc, no lekári zlyhávanie orgánov už nedokázali zastaviť.

12. obeť: Smrť v neoznačenej plastovej fľaši

V Novojičíne zomrel v utorok muž (†55), ktorý si smrteľný alkohol kúpil v neoznačenej plastovej fľaši. Doma mu prišlo zle a dcéra mu zavolala záchranku, pomoc však prišla neskoro.

13. obeť: Z mrtvice otrava alkoholom

Ženu z Prosenic v bezvedomí priviezli do nemocnice v nedeľu doobeda. Lekári mali najprv podozrenie na cievnu mozgovú príhodu, žene sa však zrazu zastavilo srdce. Rozbor krvi následne potvrdil prítomnosť metanolu.

14. obeť: Dôchodca (†73) zomrel v nemocnici

V přerovskej nemocnici na otravu zomrel dôchodca, ktorý bol hospitalizovaný od pondelka.

15. obeť: Záhadná smrť

Podľa šéfa ostravského ústavu súdneho lekárstva Igora Dvořáčka je úplne prvou obeťou metanolovej aféry žena z Ostravy, ktorej otravu potvrdila pitva. V policajnej evidencii však táto obeť nefiguruje.


16. obeť:  Pil v Plzni, zomrel v Ostrave

Ako informoval český denník Blesk, na otravu zomrel v Ostrave aj muž, ktorý popíjal v Plzni, kam pricestoval vlakom. Lekári mu už nedokázali pomôcť.

17. obeť: Zomrela pár hodín po prijatí v nemocnici

Zatiaľ poslednou obeťou má byť staršia žena, ktorú v nemocnici prijali s otravou metanolom v stredu po 22. hodine. Štyri hodiny na to zomrela. Pre tn.cz to potvrdil hovorca nemocnice Jiří Maléř.

18. obeť: Ďalší mŕtvy v Havířove

V stredu doobeda našli záchranári v dome v Havířove nehybné telo staršieho muža. Po prehliadke uňho našli neokolkovaný alkohol, ktorý sa mu zrejme stal osudným.

Po celom Českú leží v nemocniciach vyše dvadsať ľudí s otravou metanolom, pričom stav niektorých z nich je kritický. Prognózy lekárov sú hrozivé, otvorene hovoria o tom, že ďalší ľudia ešte zomrú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu