Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovákom otrava etanolom nehrozí, v Česku vyhlásili úplný zákaz!

(Zdroj: Celní ředitelství Olomouc)

BRATISLAVA / PRAHA - Slovenské regionálne úrady verejného zdravotníctva piatich miest vykonali v posledných dňoch celkom 120 mimoriadnych kontrol alkoholu v zariadeniach ako sú krčmy a pohostinstvá v blízkosti českej hranice. Pančovaný alkohol nikde nenašli. V Čechách však minister zdravotníctva vyhlásil úplný zákaz predaja liehovín s obsahom etanolu vyšším ako 20%.

Slováci môžu byť pokojní. Pančovaný alkohol sa, zdá sa, k nám zatiaľ nedostal. Výskyt nelegálneho alkoholu a laboratórne vyšetrenie ôsmich z 27 vzoriek nepotvrdilo obsah nebezpečného metanolu v alkohole. Výsledky zvyšných 19 vzoriek budú k dispozícií až v pondelok. Mimoriadne kontroly vykonávali regionálne Úrady verejného zdravotníctva v Čadci, Žiline, Považskej Bystrici, Trenčíne a Senici. „Kontroly boli zamerané na vysledovateľnosť a označovanie ponúkaných alkoholických nápojov (liehoviny, najmä vodka a rum), kontrolu samotného balenia, kontrolu označenia – etikety, ako aj o náhodný odber vzoriek liehovín na stanovenie obsahu metanolu,“ priblížil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Úrad verejného zdravotníctva SR vydal vo štvrtok opatrenie pre všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva, aby s okamžitou platnosťou na celom území Slovenska až do odvolania venovali mimoriadnu pozornosť kontrole alkoholu v zariadeniach spoločného stravovania. Občanom odporúča nekonzumovať alkoholické nápoje, u ktorých nie je jasný a zaručený ich pôvod. „Ide najmä o alkoholické nápoje, ktoré sú balené v plastových fľašiach, demižónoch a podobne, pričom chýba aj ich náležité označenie,“ doplnil Rovný.

Český minister zdravotníctva Leoš Heger vyhlásil v piatok večer úplný zákaz predaja liehovín s obsahom etanolu vyšším ako 20 percent. Minister to potvrdil na piatkovej mimoriadnej tlačovej konferencii zvolanej v reakcii na početné úmrtia po vypití pančovaného alkoholu. Prohibícia platí až do odvolania a pre všetky prevádzky, potvrdil šéf českého rezortu zdravotníctva. Očakáva sa, že nariadenie zostane v platnosti niekoľko dní, pričom jeho dodržiavanie budú kontrolovať hygienici a policajti. Zákaz sa týka aj miešaných nápojov a za jeho porušenie hrozí pokuta tri milióny korún alebo zatvorenie prevádzky, dodal minister.

Na otravu metylalkoholom zomrelo už devätnásť Čechov. Vláda v Prahe ešte v stredu rozhodla, že stánky a iné prechodné a mobilné prevádzky nesmú až do odvolania predávať destiláty s obsahom alkoholu nad 30 percent. Obvinených v kauze pančovaného alkoholu je viacero ľudí, vo väzbe sú zatiaľ traja.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu