Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyše 130 tisíc ľudí sa po hrozbe tsunami vrátilo domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MANILA - Desaťtisíce obyvateľov filipínskeho tichomorského pobrežia sa v sobotu vrátili späť do svojich domovov po piatkovom silnom zemetrasení a hrozbe ničivých vĺn tsunami. Väčšina ľudí opustila východné pobrežie potom, čo ho zasiahlo niekoľko prílivových vĺn dosahujúcich výšku 16 až 50 centimetrov asi hodinu po otrasoch s magnitúdou 7,6.

 

Nasledovalo skoro 140 následných otrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,4. "Ľudia sa báli, že ich strhnú vlny veľké ako japonské tsunami, takže ich nebolo ťažké primäť k odchodu," povedal šéf civilnej obrany Benito Ramos. Dodal, že počas noci z pobrežia ostrovov Mindanao a Leyte evakuovali vyše 132 000 ľudí, všetci sa už však vrátili domov.

Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) otrasy s magnitúdou 7,6 nastali v piatok o 20:47 miestneho času (14:47 SELČ) v približne 35-klilometrovej hĺbke pod morským dnom. Tichomorské centrum varovania pred tsunami krátko nato vydalo výstrahu.

Varovanie pred vlnami vyvolalo paniku na filipínskych pobrežiach, kde v mnohých oblastiach došlo k výpadkom v dodávkach elektriny a obyvatelia tak museli utekať do bezpečia potme. Zosuv pôdy v meste Cagayan de Oro na ostrove Mindanao usmrtil 60-ročnú ženu a zranil päťročné dievča. Dve osoby utrpeli zranenia na ostrove Leyte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu