Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Počet obetí filipínskeho tajfúnu Bopha vzrástol na 350

Väčšinu obetí zabili padajúce stromy Zobraziť galériu (15)
Väčšinu obetí zabili padajúce stromy (Zdroj: SITA)

MANILA - Približne 350 ľudí usmrtil tajfún Bopha v strednej a južnej časti Filipín. Zranenia utrpelo 411 ľudí a ďalších vyše 300 osôb je nezvestných. Oznámili to dnes filipínski predstavitelia, ktorých citovala agentúra DPA.

Väčšinu obetí zabili padajúce stromy a náhle záplavy v utorok, keď bol tajfún, sprevádzaný vetrom a dažďom, najsilnejší. Dve provincie - Compostela Valley a Davao Oriental -, ktoré živel zasiahol najviac, napočítali do stredajšieho večera 220 úmrtí.

Takmer 190.000 obyvateľov zostáva v evakuačných centrách. V niekoľkých oblastiach sú prerušené dodávky elektriny. Po silnom vetre hlásili strhnuté strechy, vyvrátené stromy a náhle záplavy. Úrady zrušili školské vyučovanie a zastavili lodnú dopravu. Zrušených bolo tiež približne 100 domácich letov.

Tajfún Bopha je najsilnejší, aký tento rok zasiahol Filipíny - na vrchole sily ho sprevádzal vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu s nárazmi do 210 kilometrov za hodinu. Filipíny každoročne zasiahne priemerne 20 tajfúnov, silné však zvyčajne vyčíňajú na severe a v strednej časti krajiny. Bopha je v poradí 16. v tomto roku. Vlani sa ostrovom Mindanao prehnal tajfún Washi, pri ktorom prišlo o život zhruba 1500 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu