Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Silné zemetrasenie na Filipínach: Jeden mŕtvy, obrovské zosuvy pôdy!

Škody spôsobené zemetrasením v meste v meste Cagayan De Oro
Škody spôsobené zemetrasením v meste v meste Cagayan De Oro (Zdroj: SITA)

MANILA - Silné podmorské zemetrasenie, ktoré v piatok zasiahlo oblasť východne od Filipín, vyvolalo nízke vlny tsunami a zosuvy pôdy. Filipínske úrady zaznamenali niekoľko prílivových vĺn dosahujúcich výšku 16 až 50 centimetrov, ktoré podľa dostupných informácií nespôsobili väčšie škody.

Zosuv pôdy na severe ostrova Mindanao však po sebe zanechal najmenej jedného mŕtveho. Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) otrasy s magnitúdou 7,6 nastali o 20:47 miestneho času (14:47 SELČ) v približne 35-klilometrovej hĺbke pod morským dnom. Tichomorské centrum varovania pred tsunami krátko nato vydalo výstrahu pre Filipíny a Indonéziu, ale aj pre Japonsko, Taiwan a viaceré tichomorské ostrovy.

Silné otrasy a varovanie pred vlnami vyvolalo paniku na filipínskych pobrežiach, kde v mnohých oblastiach došlo k výpadkom v dodávkach elektriny a obyvatelia tak museli utekať do bezpečia potme. Riaditeľ úradu civilnej ochrany Benito Ramos v rozhovore pre rozhlasovú stanicu DZMM informoval o zosuve pôdy v meste Cagayan de Oro na ostrove Mindanao, ktorý usmrtil 60-ročnú ženu a zranil päťročné dievča. Na tragédii sa podľa neho podpísala skutočnosť, že v čase zemetrasenia v oblasti silno pršalo. Guvernérka provincie Samar zasa informovala o poškodených cestách a najmenej jednom moste.

Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie nariadil evakuáciu obyvateľov žijúcich na východnom pobreží krajiny v šiestich provinciách. "Všetci musia preč, ale nepanikárte. Je treba presunúť sa do vyšších polôh, ktoré by mali byť aspoň 10 metrov nad morom," varovala vedecká pracovníčka inštitútu Jane Punongbayanová.

V meste Cagayan de Oro otras dosiahol intenzitu 4,0. "Sedem domov záplavy odniesli a jeden dom zasypal zosuv pôdy," informoval starosta mesta Vicente Emano.

Danú oblasť zasiahli v uplynulom desaťročí ničivé zemetrasenia a cunami. Pri najhoršom z nich, v roku 2004 v Indonézii, zahynulo pri cunami v krajinách Indického oceánu 230 000 ľudí. Vlani zabilo silné zemetrasenie s následným cunami v Japonsku približne 20.000 ľudí a poškodilo aj jadrovú elektráreň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu