Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podpora Pussy Riot: Blondína s holými prsiami spustila bizarný fenomén!

Aktivista Femen vyjadrila svoj protest s odhalenou hruďou Zobraziť galériu (2)
Aktivista Femen vyjadrila svoj protest s odhalenou hruďou (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V Rusku sa začína šíriť nový fenomén - podrezávanie krížov. Zatiaľ sú známe štyri prípady z Uralu a severu Ruska. Cirkev vyzvala úrady k vypátraniu a prísnemu potrestaniu vandalov.

Presný motív nie je známy, ale akcie nasledovali po tom, čo v Kyjeve aktivistka ukrajinskej feministickej skupiny Femen s obnaženou hruďou podrezala motorovou pílou pravoslávny kríž - na protest proti odsúdeniu trojice členiek punkovej skupiny Pussy Riot na dva roky odňatia slobody za zaspievanie pesničky proti Vladimirovi Putinovi v moskovskom chráme.

Ukrajinské feministky potom ohlásili "krížovú výpravu" s motorovými pílami do Ruska s cieľom "orezať vplyv pravoslávia". Nie je však známe, že by Ukrajinky na východ skutočne vyrazili, k zodpovednosti za posledné incidenty sa neprihlásili. Medzitým však vysvitlo, že aktivistka v Kyjeve podrezala nie pravoslávny, ale gréckokatolícky kríž, vztýčený na pamiatku obetí stalinizmu.

Podpora Pussy Riot: Blondína
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ruský ombudsman Vladimir Lukin, ktorý sám odsúdenie Pussy Riot kritizoval, označil počínanie "lámačov krížov" za "orgie nenávisti a zverstvá". "Bol by som veľmi rád, keby tí barbari dobrovoľne vystúpili z anonymity a vysvetlili svoje motívy," povedal.

Cirkev ústami svojho preláta Vsevoloda Čaplina označila dolapenie páchateľov za "vec cti justičných orgánov, štátu a celej spoločnosti".

Cez víkend polícia začala stíhať neznámych páchateľov, ktorí rozrezali na kusy tri kríže vztýčené minulý mesiac v Čeľabinskej oblasti na Urale, a zvalili kríž v Archangeľskej oblasti na severe krajiny.

Počas súdu nad Pussy Riot sa tiež na stenách niekoľkých kostolov objavili hanlivé nápisy, v Krasnojarsku na Sibíri miestni umelci nakrátko "premenovali" názvy ulíc po odsúdených členkách kapely. V Moskve potom medzi pravoslávnymi aktivistami vznikol nápad vytvoriť hliadky strážiace kostoly, ale miestne úrady návrh odmietli ako škodlivý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu