Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nehoda vlaku oddialila proces so strojcami útokov z 11. septembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

GUANTÁNAMO - Nehoda vlaku v USA spôsobila v utorok prerušenie internetového spojenia na americkú základňu Guantánamo na Kube. Výpadok si vynútil odloženie súdneho pojednávania s údajnými strojcami teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Pri vykoľajení nákladného vlaku neďaleko Baltimoru v štáte Maryland boli poškodené optické káble, ktoré zabezpečujú internetové spojenie aj pre základňu Guantánamo. Pri nehode prišli o život dve mladé ženy. Právne tímy, chystajúce sa na proces s Chálidom Šajchom Muhammadom a jeho štyrmi spoluobvinenými tak stralili prístup k emailom a vládnym serverom s právnymi dokumentami. Vojenský sudca preto vyhovel žiadosti obhajoby o odloženie začiatku pojednávania.

Šesťdňové zasadnutie súdu na Guantáname, ktoré je prípravou na samotný súdny proces - sa tak namiesto dneška začne najskôr vo štvrtok. Americké úrady medzitým spolupracujú s vlastníkom poškodeného kábla spoločnosťou Verizon Communications na plnom obnovení internetového spojenia na Guantánamo.

Pakistanec Chálid Šajch Muhammad sa sám označuje za hlavného strojcu útokov z 11. septembra a ďalších dvoch teroristických akcií. Na Guantanáme je zadržiavaný od roku 2006, začiatok procesu však dlhodobo odďaľovali spory okolo toho, či ho má súdiť civilný alebo vojenský súd.

Termín začiatku samotného súdneho procesu zatiaľ nebol stanovený, podľa agentúry AP to ale pravdepodobne nebude skôr než o rok. V prípade usvedčenia hrozí piatim obvineným z masových vrážd, terorizmu a spolupráce s al-Káidou trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu