Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nové mrakodrapy v Soule budú vyzerať ako výbuch dvojičiek z 11. septembra!

Odvážny projekt dvojičiek v Soule Zobraziť galériu (3)
Odvážny projekt dvojičiek v Soule (Zdroj: gizmag.com)

SOUL - Juhokórejský developer sa chystá postaviť dvojicu mrakodrapov. Pozostalí obetí útokov z 11. septembra ale tvrdia, že projekt im pripomína tragédiu, ktorá navždy zmenila ich životy. Žiadajú, aby od neho developer odstúpil.

Projekt vypracovali holandskí architekti zo skupiny MVRDV. O päť rokov majú mrakodrapy stáť pri vjazde do obchodnej štvrti Jongsan v Soule. Vežu s 54 poschodiami bude s jej o šesť poschodí vyšším dvojčaťom v polovici spájať mostík v tvare mraku, v ktorom budú reštaurácie, kaviarne a bazén.

Nové mrakodrapy v Soule
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gizmag.com)

Rodiny obetí teroristických útokov na New York ale upozorňujú na podobnosť návrhu mrakodrapov nazvaných "Mrak" s oblakmi, ktoré sa valili z veží Svetového obchodného centra po tom, ako do nich únoscovia vleteli lietadlami.

"Obvinenie, že konštrukcia je inšpirovaná útokmi z 11. septembra, je neopodstatnené," povedal hovorca developerskej spoločnosti Yongsan Development Corp White Paik. "Nebudeme projekt meniť ani prehodnocovať. Stavať začneme podľa plánu v januári 2013."

Architekti z firmy MVRDV ďalej uviedli, že ich úmyslom nebolo vytvoriť obraz pripomínajúci tragédiu. "Úprimne sa ospravedlňujeme všetkým, ktorých city sme ranili," stojí na ich webovej stránke.

Hasič v dôchodku Jim Riches, ktorý v osudný deň prišiel o syna, však architektom neverí. "Vyzerá to, ako by sa tie veže rúcali," povedal. "Myslím, že sa z toho snažia urobiť senzáciu. Je to lacná reklama."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu