Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mohli USA zabrániť útokom na dvojičky? Bin Ládina takmer postavili pred súd!

Útok na Svetové obchodné centrum si vyžiadal približne tritisíc obetí
Útok na Svetové obchodné centrum si vyžiadal približne tritisíc obetí

KÁBUL - Taliban ponúkol v čase svojej vlády v Afganistane Spojeným štátom, že postaví vodcu teroristickej siete al-Kájdy Usámu bin Ládina pred súd. Podľa rozhovoru, ktorý jeden z členov vedenia teroristickej siete mulla Vakíl Ahmad Mutavakil poskytol stanici Al-Džazíra, o to ale USA neprejavili záujem. Bin Ládin je považovaný za strojcu útokov na USA v roku 2001.

Západné štáty po nich začali vojenskú operáciu, počas ktorej bol Taliban zvrhnutý. Boje v Afganistane trvajú dodnes.

To, že Taliban chcel bin Ládina súdiť a navrhol to USA, potvrdil Robert Grenier, ktorý v čase atentátov na New York a Washington velil oddeleniu CIA v Pakistane. Podľa neho Spojené štáty vtedy návrh vyhodnotili ako pascu.

Mutavakil, ktorý je poradcom vodcu Talibanu mulla Muhammada Umara, pôsobil vo vláde Talibanu ako minister zahraničia. Al-Džazíre povedal, že Taliban chcel ešte pred atentátmi na USA zo septembra 2001 bin Ládina súdiť za útoky na americké ciele z 90. rokov.

"Náš islamský emirát sa snažil vyriešiť problém s bin Ládinom najrôznejšími návrhmi už pred útokmi zo 11. septembra. Jedným z nich bol plán zostaviť súd s účasťou troch štátov alebo orgán, ktorý by podliehal Organizácii islamskej konferencie. USA o to ale nemali záujem. Trvali na tom, aby sme ho vydali. Neudržiavali sme ale s USA vzťahy a nemali s nimi žiadny druh dohody. USA našu vládu neuznávali, " povedal Mutavakil.

Taliban mal pod kontrolou väčšinu afganského územia v rokoch 1996 až 2001. Návrhy, o ktorých hovoril Mutavakil, k Washingtonu putovali sprostredkovane buď cez americké veľvyslanectvo v Pakistane alebo cez zástupcu Talibanu pri OSN v New Yorku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu