Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smrť po operácii zubov: Laura (†4) sa z anestézie nezobudila!

Nemocnica odmieta zodpovednosť za Laurinu smrť
Nemocnica odmieta zodpovednosť za Laurinu smrť (Zdroj: krone.at)

BRATISLAVA/GRAZ - Nikto si nevie vysvetliť náhlu smrť malej Laury (4), ktorá prišla o život pri rutinnej operácii zubov v rakúskej nemocnici Graz. Zdrvená rodina z tragickej straty obviňuje lekárov, tí však pochybenie odmietajú.

Zdravé dievčatko podstúpilo 11. júna bežný zákrok na zubnej ambulancii v Grazi. Nenáročnú operáciu, počas ktorej bola Laura v anestézii však dievčatko neprežilo. Po nešťastnej tragédii bola zvolaná tlačová konferencia, na ktorej lekári uviedli, že k žiadnemu pochybeniu z ich strany nedošlo. „Nastala komplikácia, s ktorou sme sa nikdy predtým nestretli,“ vysvetľoval anestéziológ.

Riaditeľ nemocnice v Grazi Gernot Brunner pre krone.at povedal, že v priebehu operácie došlo k závažnému pľúcnemu spazmu a ani pomocou umelého dýchania sa im činnosť pľúc malého dievčatka nepodarilo dostatočne obnoviť. Lauru potom okamžite previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde však o niekoľko dní zomrela.

Lekársky tím na konferencii uviedol, že z 5000 detí u troch percent došlo počas anestézie ku komplikáciám, z ktorých polovica sa týkala dýchacích ciest. Tie, ktoré ohrozovali život detí rátajú len v promile. „Za desať rokov praxe, som nezažil prípad ako tento,“ povedal anesteziológ Wolfgang Toller. Do vyšetrovania záhadnej smrti malého dievčatka už bola zapojená polícia aj prokurátor.

Rodina dievčatka je zdrvená a smrť svojej malej dcéry si nikto z nich nedokáže vysvetliť. „Ako sa to mohlo stať, keď bola úplne zdravá? V nemocnici nám povedali, že došlo k chybe, ale vraj nevedia akej,“ povedal zarmútený dedko malej Laury. Pre rodinu je strata dievčatka o to bolestivejšia, že v rakúskej nemocnici už pred niekoľkými rokmi o jedno dieťa prišli. Synček Simon sa vtedy narodil predčasne a lekári ho zo štátnej nemocnice poslali domov, kde zrazu zmodrel. Osemtýždňové bábätko následne zomrelo a jeho smrť vtedy označili ako syndróm náhleho úmrtia dojčiat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu