Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fatálna chyba lekárov: Pacientov vystavili nadmernému žiareniu, siedmi zomreli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dimensionsinfo.com)

PARÍŽ - Dvaja francúzski lekári a rádiológ stoja pred súdom kvôli tomu, že v rokoch 2001 až 2006 omylom ožiarili stovky ľudí s rakovinou nadmernou dávkou radiácie. Vraj za to mohlo zlé nastavenie stroja. Trojica však neskôr zničila dokumentáciu, aby sa na škandál neprišlo. Zomrelo kvôli tomu najmenej sedem ľudí.

Doktori Jean-François Sztermer, Michel Aubertel a rádiológ Joshua Anahi čelia obvineniu z neúmyselného zabitia. Okrem nich sedia na lavici obžalovaných aj ďalší traja zamestnanci nemocnice Jeana Monneta v Épinal na severovýchode Francúzska, ktorí o škandále vedeli, ale neoznámili to.

Problém vznikol vtedy, keď ožarovací stroj vymenili za novší typ. Ten pri kalibrácii zle nastavili, takže stovky ľudí dostali vyššiu dávku žiarenia, než je bezpečné. Sedem pacientov zomrelo kvôli tomu, že lekári nevedomky vystavili 24 ľudí dávke vyššej až o viac ako 20 percent. Ďalších 424 ľudí bolo ožiarených hodnotou zvýšenou o 8 až 10 percent, čo niektorým z nich spôsobilo ťažké vnútorné popáleniny. Väčšina z poškodených sa liečila z rakoviny prostaty.

Obvinení sa previnili aj tým, dokumenty dokazujúce smrtiace dávky radiácie zničili. Na súde preto budú svedčiť desiatky poškodených pacientov. "Nemôžete zničiť zdravie ľudí bez toho, aby ste to vysvetlili. Nejde len o to, že sa stala chyba, ale odsúdeniahodný je aj fakt, že to chceli ututlať," povedal denníku Le Parisien advokát Gérard Welzer.

Väčšina poškodených už dostala finančné odškodnenie, takže súd bude riešiť hlavne tresty pre obvinený personál nemocnice. O prípade informoval portál iDnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu