Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gréci vystrkujú rožky: Dali ste peniaze Španielsku, chceme úľavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Hlavné grécke politické strany chcú po dohode eurozóny ohľadom záchrany španielskych bánk požadovať miernejšie podmienky aj v rámci medzinárodnej finančnej pomoci pre svoju krajinu. Plynie to zo včerajších reakcií strán na sobotňajšiu dohodu eurozóny a Madridu. Naznačuje to, že nadchádzajúce parlamentné voľby v Grécku povedú ku konfliktu s Európskou úniou, nech bude výsledok akýkoľvek, napísala agentúra Reuters.

Ministri financií eurozóny sa v sobotu dohodli, že poskytnú Španielsku pre jeho banky pomoc do predpokladanej výšky 100 miliárd eur. Peniaze by ale mali ísť priamo bankám, takže pomoc nebude sprevádzaná prísnymi rozpočtovými cieľmi, ktoré nútia vlády Grécka, Írska a Portugalska k úsporám a zvyšovaniu daní.

Grécko sa tento rok dohodlo s eurozónou a Medzinárodným menovým fondom na druhom záchrannom balíku v sume 130 miliárd eur, uvoľňovanie týchto peňazí však je podmienené plnením rozpočtových cieľov a dohodnutým reformovaním ekonomiky. Na pomoc gréckym bankám by z balíka malo ísť asi 50 miliárd eur.

Krajne ľavicová SYRIZA, ktorá je jedným z dvoch favoritov volieb plánovaných na 17. júna, vyhlásila, že dohoda so Španielskom dokazuje krach programov úspor ordinovaných medzinárodnými veriteľmi. "Dáva to za pravdu našej interpretácii krízy - je to hlboká štrukturálna kríza eurozóny," povedal hovorca SYRIZA Panos Skurletis. "Tieto diskusie v Európe otvárajú Grécku a eurozóne nové perspektívy," dodal.

SYRIZA vo svojom ekonomickom volebnom programe navrhuje zastaviť privatizáciu a ukončiť znižovanie platov a dôchodkov. Dáva tak jasne najavo, že krajina by pod jej vedením prestala plniť dohodu o medzinárodnej finančnej pomoci. To by viedlo k zastaveniu toku peňazí na splácanie dlhov, bankrotu krajiny a nakoniec zrejme odchodu z menovej únie.

Pravicová Nová demokracia, ktorá tento rok hlasovala za podmienky druhého záchranného balíka a v nerozhodných voľbách začiatkom mája vyhrala, má v pláne v prípade svojho víťazstva zlepšiť podmienky pomoci. Jej vodca Antonis Samaras označil dohodu pre Španielsko za dôkaz, že Grécko môže jednaním s európskymi partnermi získať viac ako vypovedaním dohôd.

Väčšina Grékov chce podľa prieskumov mienky zostať v eurozóne, ale záchranné peniaze chce dostávať bez prísnych podmienok. Nová demokracia a socialistická strana PASOK, ktorá vládla v minulých rokoch, chcú presvedčiť Grékov, že víťazstvo strany SYRIZA by pre krajinu znamenalo kolaps a nútený odchod z eurozóny.

Podľa lídra PASOK Evangelosa Venizelosa plán pre Španielsko ukazuje, že Európa si pripravuje pôdu pre vytlačenie Grécka z menovej únie v prípade, že zvíťazí SYRIZA. "Pripravujú si bezpečnostnú bariéru proti čomukoľvek, čo sa stane v Grécku," povedal Venizelos. Ten ako bývalý minister financií vyjednával podmienky gréckych záchranných programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu