Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Portugalci veľmi šetriť nechcú: Zrušenie špeciálnych príplatkov je protiústavné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LISABON - Za protiústavné vo štvrtok označil portugalský ústavný súd kľúčovú časť vládneho úsporného programu, ktorým boli zrušené špeciálne príplatky štátnym zamestnancom a dôchodcom k letným prázdninám a Vianociam.

Podľa súdu to odporuje princípu rovnosti, ktorý je súčasťou základného zákona portugalskej republiky. Vláda premiéra Pedra Passosa Coelha síce tvrdila, že pôjde o dočasné opatrenie, no teraz bude musieť prísť s iným návrhom v rámci snahy o zníženie deficitu verejných financií. Na to tlačia medzinárodní veritelia, ktorí Lisabonu minulý rok požičali desiatky miliárd eur.

Coelhov kabinet sa nechal počuť, že rozšíri sporné opatrenie aj na ľudí pracujúcich v súkromnom sektore, ktorí takisto ako takmer všetci štátni zamestnanci dostávali ročne dva platy navyše. Jeden pred začiatkom letných prázdnin, druhý pred Vianocami, píše portál britskej vysielacej stanice

Portugalsko pred rokom ako v poradí tretia krajina požiadala EÚ a MMF o medzinárodnú finančnú pomoc v celkovej hodnote takmer 80 miliárd eur. Na základe dohody však muselo pristúpiť k úsporám. Voči nim sa však zdvihla vlna protestov a štrajkov, ktoré vyhlásili okrem iných aj leteckí dispečeri, smetiari a naposledy aj vlakoví sprievodcovia a revízori. Vláda stráca dôveru obyvateľstva a verdikt ústavného súdu je pre ňu ďalším úderom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu