Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Aktivista dostal pokutu na základe protihomosexuálneho zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PETROHRAD - Súd v ruskom Petrohrade v piatok udelil pokutu poprednému bojovníkovi za práva sexuálnych menšín Nikolajovi Alexejevovi, ktorého usvedčil z "propagácie homosexuality" medzi mladistvými.

Ide pritom o prvý rozsudok na základe sporného zákona, ktorý v druhom najväčšom meste Ruska začal platiť vo februári. Tridsaťštyriročný aktivista známy ako organizátor početných nepovolených pochodov v Moskve má podľa vlastných slov zaplatiť 5000 rubľov (129 eur) za to, že pred petrohradskou radnicou vystavil transparent s filmovým výrokom "Homosexualita nie je zvrátená. Zvrátený je hokej na tráve a balet na ľade." Alexejev tvrdí, že proti rozsudku sa odvolá a plánuje tiež napadnúť samotný zákon, a to na ruskom ústavnom súde ako aj na Európskom súde pre ľudské práva.

Právnu úpravu, ktorá stavia "propagáciu homosexuality" na rovnakú úroveň ako pedofíliu, medzičasom zaviedli viaceré ruské samosprávy. Podobným návrhom sa momentálne zaoberá aj federálny parlament a hrozí tak, že verejné prejavy homosexuality budú stíhateľné na celom území krajiny. Orgány v Petrohrade okrem Alexejeva obvinili aj viacerých ďalších aktivistov, ich stíhanie však neskôr zastavili.

Homosexualita bola v Rusku nelegálna až do roku 1993, veľká časť tamojšej verejnosti však naďalej odmieta názor, že sexuálne menšiny by mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu