Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rusi chcú zakáz šírenia homosexuality, porušenie by stálo 13 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Poslanci ruskej Štátnej dumy budú hlasovať o zákone, ktorý by zakázal propagáciu homosexuality medzi mladistvými. Normu predložilo do parlamentu regionálne zastupiteľstvo v Novosibírskej oblasti.

Ak Rusi zákon schvália, šíriteľovi "homosexuálnej propagandy" medzi neplnoletými osobami budú môcť úrady udeliť pokutu až do výšky 500-tisíc rubľov (asi 13-tísíc eur). Zákon by aktivistom za práva gejov a lesbičiek ešte viac skomplikoval organizovanie ruských pochodov Gay Pride. Tie úrady v Moskve ale aj v ďalších mestách pravidelne zakazujú s oficiálnym odôvodnením, že demonštrácie pritiahnu pravicových extrémistov.

Homosexualita bola v Rusku ešte za čias Sovietskeho zväzu ilegálna. Dekriminalizoval ju až v roku 1993 prezident Boris Jeľcin. Rusi však neheterosexuálne menšiny stále považujú za "amorálne". Tento názor zdieľa podľa prieskumu nezávislého inštitútu Levada z roku 2010 až 74 percent obyvateľov krajiny, zatiaľ čo len menej ako polovica tvrdí, že homosexuáli si zaslúžia rovnaké práva ako heterosexuáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu