Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obrovské zemetrasenie pri Indonézii: Veľká panika, katastrofa sa našťastie nekonala

Ľudia v panike vybiehali zo svojich domovov Zobraziť galériu (14)
Ľudia v panike vybiehali zo svojich domovov (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Oblasť Indického oceánu dnes zasiahlo zemetrasenie o sile 8,7 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum otrasov sa nachádzalo asi 450 kilometrov od metropoly indonézskej provincie Aceh. Krajina v oblasti vydala varovanie pred cunami.

17:32 Ministerstvo zahraničných vecí SR dnes potvrdilo, že v Indonézii sa v súčasnosti nachádza 37 slovenských občanov, ktorí však nie sú v zemetrasením postihnutej oblasti. V Thajsku je 11 slovenských občanov, slovenské veľvyslanectvo v Bangkoku sa s nimi snaží skontaktovať. Nie sú však informácie, že by sa nachádzali na miestach možného dosahu cunami, spresnilo MZV SR.

17:10 Hoci oficiálne informácie nehovoria o žiadnych škodách, na niektorých miestach predsa len k nejakým došlo. Na väzení v provincii Aceh zemetrasenie poškodilo steny.
 
Obrovské zemetrasenie pri Indonézii:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: news.com.au)
 
16:28 Úrady v Indonézii a na Srí Lanke oznámili obyvateľom, že sa už môžu vrátiť do svojich domovov.
 
15:30 Pacifické centrum pre varovanie pred cunami už skôr vydalo varovné hlásenie v súvislosti s cunami v Indickom a Tichom oceáne. V aktualizovaných mapkách sú už ohrozené oblasti opäť zelené a sprievodný text informuje o odvolaní hrozby silných zemetrasení.
Obrovské zemetrasenie pri Indonézii:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: web)


15:14 V niektorých častiach Indického oceána zrušili varovanie pred cunami. Aj približne štyri hodiny po prvom zemetrasení však naďalej pretrváva pre Indonéziu, Indiu a Havaj, uviedla BBC.

15:02 Momentálnu situáciu v Thajsku opísal maďarský turista takto: "Jeden thajský známy ma oslovil, že idú skontrolovať situáciu, tak som išiel s nimi." Ostal však sklamaný, rovnaký nápad totiž mali aj mnohí ďalší turisti i miestni obyvatelia. Mestská doprava pod ich náporom skolabovala, všetci boli zvedaví na chystajúce sa divadlo. "Zahraniční turisti sú v piknikovej nálade, všetci telefonujú, fotia, no očakávaná vlna nie a nie prísť. Niektoré obchody z nepochopiteľných príčin zavreli svoje prevádzky," uzavrel muž, podľa ktorého ide o neadekvátne reakcie.

Situácia na Sumatre po zemetrasení.
Zobraziť galériu (14)
Situácia na Sumatre po zemetrasení.  (Zdroj: SITA)
Situácia v Indonézii po
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)
Ľudí evakuovali z nákupných centier.
Zobraziť galériu (14)
Ľudí evakuovali z nákupných centier.  (Zdroj: SITA)


14:55
Pobrežie Indonézie zasahujú menšie prílivové vlny. "Naše merače prílivu zaznamenali minicunami," povedal hovorca indonézskeho Seizmologického úradu. Objavili sa minimálne tri takéto prílivové vlny. Najvyššiu zaregistrovali v Meulaboh na západe provincie Aceh na ostrove Sumatra. "Išlo o 80 centimetrovú vlnu," dodal.

14:37 Tanzánska vláda vydala varovanie pred cunami pre pobrežie Indického oceána.

14:32 Menšie vlny podľa z austrálskeho Centra varovania pred cunami zaznamenali na pobreží Vianočných a Kokosových ostrovov.

14:22 Jedna zo zahraničných turistiek Kirsten Mildren umiestnila na Twitter fotografiu, ktorá zachytáva skupinu ľudí z thajského dovolenkového rezortu Krabi, ako v strachu o svoje bezpečie vyliezli na kopec.

Obrovské zemetrasenie pri Indonézii:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

14:18 V štáte Tamil Nadu na juhu Indie polícia vyzvala ľudí na pláži, aby opustili danú oblasť.

14:07 Menšie cunami vysoké približne 31 cm zaznamenali na pobreží mesta Sabang v provincii Aceh. "Na niektorých miestach dosahujú prívalové vlny pol metra. Nie je to síce veľa, ale už len 20 centimetrov stačí na to, aby cunami nadvihlo auto," povedal austrálsky odborník Daniel Jaksa.

13:58 Viacerí svedkovia uviedli, že na indonézske pobrežie sa valia čoraz väčšie vlny.

13:35 Podľa seizmologických máp približne dve hodiny po prvom zemetrasení udrelo ďalšie o sile 8,2 Richterovej stupnice. Epicentrum sa nachádzalo vo vzdialenosti 266 km od indonézskeho Simatorkisu.

Mapa zemetrasení
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: RE)

13:30 Podľa Garyho Gibsona,  pracovníka austrálskeho Seizmologického výskumného ústavu, zemetrasenie pravdepodobne nespôsobí veľké škody, pretože epicentrum bolo príliš ďaleko od pobrežia, píše BBC.  Aktuálne informácie hovoria o tom, že more sa stiahlo len o necelých desať metrov, zatiaľ čo v roku 2004 to bolo až sto metrov.

Indonézia
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

13:15 Silné zemetrasenie vraj s najväčšou pravdepodobnosťou nevyvolá cunami. Otrasy boli totiž spôsobené horizontálnym pohybom zemských dosiek, ktorý mohutný stĺpec vody nedvíha. "Riziko (cunami) existuje vždy, ale pri tomto druhu zemetrasenia je pravdepodobnosť vzniku ničivého cunami menšie," konštatoval geofyzik Bruce Pressgrave z amerického geologického ústavu USGS.

Pressgrave ale napriek tomu úradné varovanie pred morskou prílivovou vlnou schvaľuje. "Vzhľadom na veľkú silu otrasov bolo prezieravé vydať varovanie pred cunami," vyhlásil. Jediná možnosť, ako by cunami mohlo vzniknúť, však podľa experta je, že by takto mohutné zemetrasenie vyvolalo podmorský zosuv pôdy.

Indonézia, panika po varovaní
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

13:13 "Na ôsmich štátnych televíznych kanáloch práve vysielajú budhistické omše,“ doplnila maďarská turistka. „Thajskí obchodníci síce zatvárajú svoje obchodíky, ale turisti sa môžu o nebezpečenstve dozvedieť iba jeden od druhého. To môže byť aj kvôli tomu, že po sezóne je veľmi málo turistov. Nie všetci utekajú, doprava prúdi v dvoch smeroch, jedni idú dnu, smerom na ostrov, a druhí, čakajúc na katastrofu, smerujú dolu na miesto činu.“

13:00 „Informovanie? To je žart!“ píše maďarská turistka, ktorá je na dovolenke v Thajsku. „Ležala som dolu na pláži a cítila som otrasy na bruchu. Hlavou mi preblyslo, že toto nie je normálne, ale keď som sa poobzerala vôkol, nič mimoriadne som nevidela. Na nebezpečenstvo cunami ma upozornil lámanou angličtinou jeden Talian, hoci som nebola vzdialená od poplašnej sirény viac ako na 50 metrov.“ 

Thajsko
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Thajsko
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

12:48 Medzi oblasti, ktoré sú ohrozené cunami, patrí: Indonézia, India, Srí Lanka, Austrália, Thajsko, Maledivy, Malajzia, Maurícius, Seychely, Pakistan, Madagaskar, Spojené Arabské Emiráty, Bangladéš, Singapur, Južná Afrika a ďalšie africké štáty.

To sa týka aj juhothajských provincií Pchúket a Pchanggá, kde ležia známe turistické letoviská. Miestne úrady vyzvali obyvateľov šiestich prímorských provincií na evakuáciu. Pred cunami boli varovaní aj obyvatelia indických ostrovov Andamany a Nikobary a Srí Lanky.

Indonézia, hrozba cunami
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

12:46 Indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono vyhlásil, že zatiaľ nemá informácie o žiadnych obetiach alebo rozsiahlejších materiálnych škodách. Podľa jeho slov by nemalo prísť ani k ničivým vlnám cunami, k čomu sa po predbežných analýzach prikláňajú aj experti. "Sme však v pohotovosti," povedal prezident na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom Davidom Cameronom, ktorý je momentálne na návšteve Jakarty. "Situácia v Acehu je pod kontrolou, aj keď vznikla mierna panika," informoval Yudhoyono.

12:22 "Bolo približne 15.40, keď som sa zacítil ako sa stolík a notebook začali triasť. Pozrel som sa na okno a to sa triaslo tiež. Bežal som k deťom. Trojročné plakalo v panike... Schmatol som deti a vybehol z domu, na ulici už boli iní vystrašení ľudia, ktorí ušli z domov a kancelárií," uviedol pre austrálsky portál jeden z obyvateľov severnej Sumatry.

Indonézske úrady oznámili, že do provincie Aceh vysielajú záchranný tím. Systém varovania pred cunami v Acehu prerušil dodávky elektriny a prinútil obyvateľov k úteku na vyššie položené miesta. "Otrasy boli veľmi citeľné. Vypadla elektrina a na cestách sa tvoria dopravné zápchy. Všade sú počuť sirény a modlitby z mešít," vypovedal hovorca úradu pre riešenie následkov prírodných katastrof Sutopo.

Zatiaľ nie sú informácie o tom, že by živel spôsobil v Acehu alebo inde nejaké škody, ani že by stúpla hladina mora. Podľa amerického geologického ústavu USGS bolo ohnisko zemetrasenia, ktoré udrelo o 10:38 SELČ, lokalizované 33 kilometrov pod morským dnom. Na Twitteri sa objavili správy, že otrasy boli citeľné aj v Singapure, Thajsku, Malajzii a Indii.

Indonézia leží v mieste, kde sa stretávajú kontinentálne dosky a ich pohyb spôsobuje časté zemetrasenia. Každý rok ich na súostroví zaznamenajú na 7000. V decembri 2004 zasiahlo oblasti Indického oceánu zemetrasenie o sile 9,1 stupňa, po ktorom nasledovala niekoľkometrová prívalová vlna cunami. Katastrofa si vyžiadala viac ako 230 000 obetí, z ktorých prevažná väčšina bola práve z Acehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu