Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Niečo je zle: Zem zasiahlo za 48 hodín až 39 zemetrasení!

Minulotýždňové zemetrasenie pri Sumatre vyvolalo obavy z cunami
Minulotýždňové zemetrasenie pri Sumatre vyvolalo obavy z cunami (Zdroj: RE)

BUKUREŠŤ - Rumunský seizmológ Gheorghe Marmureana upozornil na závažný fakt v súvislosti s nedávnymi zemetraseniami. Podľa neho seizmografy za 48 hodín zaznamenali až 39 otrasov po celom svete, pričom malli napriek krátkemu časovému rozmedziu veľkú intenzitu.

"Nepochybne je niečo vážne zle. Bolo to príliš veľa zemetrasení," vyhlásil Marmureanu, ktorý takto okomentoval značnú aktivitu v zemskej kôre.

Séria sa začala silným zemetrasením 11. apríla v Indonézii, kde otrasy dosiahli 8,6 a 8,2 stupňa podľa Richterovej škály. Počas hodín nasledovali tri slabšie zemetrasenia v Mexiku a následne v Kalifornskom zálive. Pomerne silné otrasy pokračovali aj v ďalších dňoch. Najnovšie sa pridalo ďalšie slabšie zemetrasenie v Čile, ktoré dosiahlo 6,5 stupňa.

"Tie zemetrasenia sú prekvapivé a nemožno ich jednoducho vysvetliť pomocou súčasných vedeckých poznatkov. Napríklad zemetrasenie v Indonézii: podľa štatistiky, by sa malo objaviť v tejto časti Ázie jedno silné zemetrasenie približne každých 500 rokov. Avšak od roku 2004 tu boli už tri silné zemetrasenia s magnitúdou viac ako 8, a to nie je normálne," tvrdí Marmureanu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu