Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Indonézii hrozí megaúder: Obrie cunami v najbližších rokoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JAKARTA - Mohutné zemetrasenie, ktoré minulý týždeň zasiahlo západnú Indonéziu, zvýšilo tlak na zdroj prívalovej vlny cunami, ktorá ničila a zabíjala v Indickom oceáne v roku 2004. Ide o puklinu, ktorá by mohla rozpútať ďalšiu obrovskú vlnu už v najbližších niekoľkých desaťročiach.

Zemetrasenie o sile 8,6 stupňa Richterovej stupnice pri brehoch provincie Aceh trhlinu trochu stiahlo, uviedol riaditeľ singapurského observatória Zeme Kerry Sieh. Môže to spôsobiť časové posunutie budúcej hrozivej katastrofy o niekoľko rokov. "Ďalší megaúder môže nastať za 50 rokov alebo za päť," vyhlásil Sieh.

O stovky kilometrov južnejšie je ďalšia trhlina, odkiaľ môže vzísť ďalšia katastrofa do 30 rokov. Cunami by udrela predovšetkým na prístavné mesto Padang s miliónom obyvateľov, ktoré leží na ostrove Sumatra.

Napriek rozsiahlemu úsiliu príslušných orgánov je provincia Aceh do veľkej miery nepripravená na budúci veľký úder. Pritom práve táto oblasť bola po zemetrasení v roku 2004 najviac postihnutá. Zahynula tu vtedy väčšina z 230 000 obetí. Terajšie zemetrasenie spôsobilo len malé škody. Avšak aj šéf indonézskeho úradu pre zvládanie katastrof priznal, že evakuačné práce boli jeden "veľký chaos".

Indonézia leží v oblasti styku kontinentálnych dosiek, ktorých pohyb spôsobuje predovšetkým časté zemetrasenia. Takzvaný tichomorský ohňový prstenec, kde okrem Indonézie ležia napríklad aj Filipíny, je ale regiónom aj s vysokou sopečnou aktivitou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu