Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko krok od druhého Černobyľu: Hrozila jadrová katastrofa!

Požiar hasili viac ako 20 hodín Zobraziť galériu (2)
Požiar hasili viac ako 20 hodín (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko bolo vlani krok od jadrovej katastrofy porovnateľnej s Černobyľom, keď na jadrovej ponorke Jekaterinburg vypukol požiar. Podľa dnešného vydania informovaného časopisu Kommersant-Vlasť boli totiž na palube ponorky jadrové zbrane, hoci to úrady popierajú.

Požiar, ktorý vypukol vlani v decembri, mohol vzhľadom na prítomnosť jadrových zbraní spôsobiť radiáciu a vyvolať silné explózie, ktoré by zničili ponorku a rozmetali rádioaktívny materiál do širokého okolia, napísal ruský časopis s odvolaním sa na vojenské zdroje. Výbuch torpéd, z ktorých každé obsahovalo 300 kilogramov trinitrotoluénu, by zrejme zničil predok a mohol vyvolať explóziu dvoch jadrových reaktorov a jadrových rakiet umiestnených v strednej časti.

"Rusko bolo krok od najväčšej katastrofy od Černobyľu," napísal Kommersant-Vlasť s poukazom na výbuch v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ v roku 1986, ktorý zamoril rádioaktivitou rozsiahle oblasti Ukrajiny a Bieloruska.

Ruské úrady prítomnosť zbraní na palube popierajú. Po vypuknutí požiaru 29. decembra ruské ministerstvo obrany uviedlo, že predtým, než bola ponorka prepravená do suchého doku na údržbu, boli z nej všetky zbrane odstránené. Na dnešnú správu časopisu ministerstvo nereagovalo.

Masívny požiar na Jakaterinburgu, ktorého plamene šľahali do výšky až 20 metrov, hasili vtedy stovky ľudí viac ako dvadsať hodín. Ministerstvo obrany uviedlo, že vo vnútri ponorky zostal počas požiaru neurčený počet členov posádky a že sedem z nich bolo hospitalizovaných, keď sa nadýchali jedovatých splodín.

Rusko krok od druhého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Požiar podľa úradov vypukol kvôli porušeniu bezpečnostných pravidiel. Zrejme z nedbanlivosti sa najprv vznietilo palivo a mazivo, následne začalo horieť drevené lešenie a vznietil sa aj vonkajší povrch trupu plavidla. Vzhľadom na to, že boli z prevádzky vyradené hydraulické systémy, musela posádka ručne odstrániť ťažké torpéda, aby zabránila ich explózii, pretože teplota nebezpečne rýchlo stúpala.

Zbrane sú obvykle z ruských ponoriek pred opravami odstránené, ale tentoraz chcelo podľa ruského časopisu námorníctvo ušetriť čas, ktorý zaberá zdĺhavé vykladanie rakiet a torpéd. Opravy mali byť relatívne malé a severná flotila chcela, aby Jekaterinburg bol rýchlo opäť prevádzkyschopný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu