Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spor Kazachstanu a Ruska bráni štartu rakiet z Bajkonuru

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ASTANA - Kazachstan dočasne zakázal štart siedmich satelitov z kozmodrómu Bajkonur. Dôvodom je nedosiahnutie dohody s Ruskom o využívaní novej oblasti v krajine, do ktorej by mali dopadať použité časti nosných rakiet, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na kazašskú vesmírnu agentúru Kazkosmos.

Ruské predtým informovali, že Rusko nebude môcť v lete uskutočniť tri plánované štarty, pretože Kazachstan nechce poskytnúť svoje územie pre dopad prvých stupňov nosných rakiet Sojuz. Spor okolo zóny dopadu sa podľa správ dotýka troch ruských a štyroch zahraničných satelitov.

Kazachstan uvádza, že pred vyčlenením novej oblasti na dopad trosiek rakiet musia obe krajiny podpísať dodatočnú dohodu k zmluve o prenájme Bajkonuru, pričom túto dohodu musí ratifikovať parlament v Astane. Agentúra Kazkosmos uviedla, že rozhovory o novej dohode sa začali v roku 2008, jej príprave však stále trvá. Neuzavretie dohody už Rusku zabránilo vyniesť na obežnú dráhu 23. mája európsky meteorologický satelit MetOp-B. Ohrozuje tiež vypustenie série bieloruského, kanadského, nemeckého a dvoch ruských satelitov plánované na 7. júna, ako aj augustové vypustenie ďalšej ruskej družice.

Zástupcovia ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos sa k správam zatiaľ nevyjadrili. Záležitosť by mohla byť témou rokovaní počas terajšej návštevy ruského premiéra Dmitrija Medvedeva v Kazachstane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu