Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Masové demonštrácie v Maďarsku: Orbán bojuje za národ, hlásal 100 tisícový dav!

„Tento človek bojuje za nás, za národ Zobraziť galériu (4)
„Tento človek bojuje za nás, za národ"

BUDAPEŠŤ – Až niekoľko stotisíc ľudí sa podľa odhadov v sobotu poobede zišlo v centre maďarskej metropoly, aby vyjadrili podporu politike vlády premiéra Viktora Orbána. Ľudia pochodovali od Námestia hrdinov až k budove parlamentu.

Počas takzvaného Pochodu mieru demonštranti niesli národné vlajky a skandovali heslá podporujúce Orbána, ktorý sa v uplynulých týždňoch dostal pod paľbu tvrdej kritiky Bruselu pre novú ústavu. Zhromaždení chceli pochodom vyjadriť svoju vôľu "žiť v slobode, v mieri a porozumení v rámci demokracie".

Pochodu mieru za Orbána
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Priebeh bol pokojný, nedošlo k žiadnym incidentom. Podľa vyhlásenia maďarského ministerstva vnútra, sa podujatia zúčastnilo takmer 400.000 ľudí. Veľkopodnikateľ Gábor Széles, jeden z iniciátorov pochodu a majiteľ provládneho denníka Magyar Hírlap, pre komerčnú televíziu Echo TV vyhlásil, že bola to najväčšia demonštrácia desaťročia a je možné, že po revolučnom roku 1956 podobná ani nebola.

Pochod patril k udalostiam týždňa, všimli si ho aj zahraničné médiá.

Podľa Reuters Canada bola táto demonštrácia najväčšou od čias nástupu vlády Viktora Orbána v máji 2010. Upozornili, že s Orbánom na čele FIDESZu treba aj naďalej počítať ako so silným politickým hráčom a to aj napriek tomu, že podľa aktuálneho prieskumu sa až 85 % Maďarov vyjadrilo, že „veci idú zlým smerom“.
BBC upozornila na fakt, že celá táto akcia mala za úlohu ukázať, že súčasný kabinet dokáže zmobilizovať omnoho viac svojich sympatizantov ako opozícia. Tej sa podarilo začiatkom mesiaca dostať do ulíc „iba“ 70 tisíc ľudí.

Vo Voice of America si všimli, že mnohí demonštranti mali národnostné cítenie podporované nielen vlajkami a spevom, ale dokonca pre túto udalosť vytiahli transparenty ako „Tento človek bojuje za nás, za národ, on je najspoľahlivejší, poctivý človek ”. V dave sa mihli aj slogany kritizujúce úniu.
„Neposlúžili sme útoku, preto vieme podporovať vládu tak, že ukážeme svoju jednotu.“

Pochodu mieru za Orbána
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Budapeštiansky spravodajca  TV Al Jazeera informuje, že nielen v EU, ale aj v Maďarsku sa nájdu takí, čo si myslia, že Viktor Orbán zašiel priďaleko. V tejto súvislosti oslovila arabská spravodajská televízia Attilu Mesterházyho, predsedu Maďarských socialistov, podľa ktorého sa Orbán na medzinárodných pódiách správa tak, ako ten, ktorý chráni maďarské národné záujmy pred zahraničnými útokmi. To však nie je pravda, pretože medzinárodné kritiky necielia na maďarský národ, ale na Orbánov štýl politiky.

Väčšina spravodajcov sa zhodla v jednom, Pochod mieru bol výborne načasovaný. Orbán totiž zajtra opäť cestuje do Bruselu, aby presvedčil Jose Manuela Barrosa, že už nič nebráni začatiu formálnych rokovaní o poskytnutí pôžičky Maďarsku od Medzinárodného menového fondu.

Pochodu mieru za Orbána
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Vedľa americkej tlače sa téme venovali aj v Detriot Free Press, ktorý prišiel s titulkom: Bývalé sovietske národy: Hnev ohrozuje stabilitu. V článok sa komplexnejšie pozerá na demonštrácie v Budapešti aj v Bukurešti  a spomína aj najnovší  vývoj politickej situácie na Slovensku. Podľa Detriot Free Press sú síce bývalé krajiny sovietskeho bloku už v EU, avšak ich hospodárstvo stagnuje a znepokojujúce vládne kroky vyháňajú ľudí do ulíc, čo môže ohroziť v tejto časti Európy politickú stabilitu aj hospodársky rast.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu