Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orbán: Maďarsko má v EÚ budúcnosť, musíme byť razantní

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDPAEŠŤ – Maďarsko má budúcnosť v rámci Európskej únie, povedal dnes v úvode jarného zasadania maďarského parlamentu premiér Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI predseda vlády pripomenul, že pozícia Maďarska je každému známa - za členstvo v únii sa krajina totiž rozhodla v referende.

Orbán v prejave, ktorý si v zákonodarnom zbore vypočul aj prezident Pál Schmitt, podotkol, že Maďarsko je navyše zástancom ďalšieho rozširovania únie.       

V Európe sa podľa premiéra konajú veľké premeny. "Každý, kto má trocha rozumu, sa snaží zaujať čo najlepšiu východiskovú pozíciu pre obdobie po ukončení krízy, keď opäť začne rast ekonomík. Preto teraz prebieha určitý vražedný boj presadzovania záujmov v Európe, v ktorom vyhrajú tí, ktorí budú razantnejší," povedal predseda maďarskej vlády.         

V súvislosti s fiškálnou dohodou EÚ konštatoval, že všetky body dohody sú pre Maďarsko prijateľné a že boli odstránené prekážky pripojenia sa Maďarska k nej. Preto navrhol poslancom zákonodarného zboru, aby prijali príslušné uznesenie.

„Maďarsko ani v budúcnosti nebude musieť uplatniť normy, ktoré by znížili konkurencieschopnosť krajiny, prípadne by obmedzovali našu suverenitu,“ dodal Orbán. Pripomenul, že v zmysle fiškálnej dohody spoločné rozpočtové pravidlá platia iba pre krajiny eurozóny a pre ostatné krajiny až po ich vstupe do tejto zóny. Podčiarkol, že dohoda neobsahuje klauzulu harmonizácie daní, ktorá bola pre Maďarsko tiež neprijateľná.

K očakávaným rokovaniam o pôžičke s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a s Európskou úniou premiér zdôraznil, že úlohou parlamentu je bojovať za Maďarov aj vtedy, ak sa to iným krajinám nepáči, prípadne ak je to v rozpore s ich záujmami. Ako však dodal, treba sa snažiť o dohodu.

„V tomto duchu musíme rokovať s MMF a EÚ o zákone o centrálnej banke, o štatúte ombudsmanov, o zákone o sudcoch a aj o finančnej ochrannej sieti. Máme šancu na dobré výsledky,“ dodal premiér s tým, že podobne sa stalo aj v prípade fiškálnej dohody EÚ. Podotkol, že nie je správne zľaknúť sa a utekať za svojimi západnými obchodnými partnermi, ako sa to už niekoľkokrát stalo.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko podporuje pokračovanie rozšírenia únie, obnovu európskych inštitúcií a povedal, že bude bojovať za rovnoprávnosť všetkých členských krajín EÚ.

V závere svojho vystúpenia vyzval poslancov, aby aj počas jarnej schôdze podporovali medzinárodnú činnosť vlády, ktorú vyvíja v prospech Maďarov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu