Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Arabská televízia to natrela Slovensku: Pohľad do izolovaného a zbedačeného sveta našich Rómov

Igorovi záleží na získaní vzdelania.
Igorovi záleží na získaní vzdelania. (Zdroj: YouTube/AlJazeera)

BRATISLAVA/KATAR - "Ako Róm zo Slovenska, je Igor presvedčený, že vzdelanie môže byť jedinou nádejou pre zmenu budúcnosti jeho komunity. Igor a jeho súrodenci vyrastali v rómskej osade na východnom Slovensku. Čelia rasizmu, diskriminácii a dokonca násiliu zameranom na "cigánov"," píše sa v článku arabskej televízie Al Jazeera, ktorý zverejnila v nedeľu na svojich webových stránkach. Opäť sa tak podarilo našej krajine zviditeľniť sa vo svetových médiách nie práve tým najlepším spôsobom.

Európsky prieskum odhalil katastrofálnu pravdu o Slovákoch: Sme najhorší a nechceme to priznať

Potom, čo zažil útok zo strany miestnej polície a s podporou jeho staršej sestry Irmy, sa Igor rozhodol vrátiť do školy. Zaviazal sa, že získa riadne vzdelanie, aby sa mohol pripojiť k Irme ako akreditovaný učiteľ pracujúci s malými deťmi v jeho zbedačenej osade. Film s názvom Educating Igor dáva nahliadnuť do izolovaného, zbedačeného sveta slovenskej rómskej komunity, ktorá býva často vylučovaná zo spoločnosti a posmešne nazývaná "cigáni". Vysvetľuje čitateľom pozadie príbehu Al Jazeera.

Autorka dokumentu Sylvia Stevensová ďalej rozpráva: "Od chvíle, kedy sme vstúpili do rómskej osady Budulovská, nedokázali sme veriť vlastným očiam. 800 Rómov tam má k dispozícii jeden hlavný vodovodný kohútik pre väčšinu obyvateľov. Každodenne prichádzajú, aby si naplnili veľké fľaše na vodu. Ich prístup k elektrine je obmedzený. A keď sme prišli, neexistoval žiadny štandardizovaný zber odpadu. Väčina komunity je nezamestnaná, hoci niektorí vykonajú zmluvné práce. Na prvý pohľad to bol ponurý obraz s nedostatkom vybavenia, diskriminácie a históriou prenasledovania, ktorá je svetu až príliš dobre známa."

Avšak až potom, čo stretli Igora a Irmu, sa začal odvíjať skutočný príbeh. Súrodenci sa nevnímali ako obete, bol to ich domov, ich komunita. Snažia sa pomocou vzdelania zmeniť budúcnosť miestnych detí, na ktorých im záleží. Irme sa podarilo získať vzdelanie a odsťahovať sa z osady, hoci žije v byte vzdialenom od nej iba tri kilometre a jej život je s ňou stále úzko spätý. Každý deň chodí do komunitného centra, kde pred deťmi prezentuje svoje zručnosti a vedomosti, aby ich pripravila na život mimo osady.

Medzi súrodencami existuje pevná rodinná väzba a Irma Igora plne podporuje, rovnako ako aj ďalších súrodencov a ľudí v komunite. Stevensová však popri všetkých vymenovaných negatívach pripúšťa aj istý posun k lepšiemu. "Keď sme tam boli na začiatku mája, špinavé cesty boli prešpikované kalužami dažďovej vody, kde sa hrali deti. Keď sme sa vrátili v júni, cesta bola vydláždená a odpadky odstránil nový starosta a jeho administratíva. Irma povedala, že táto zmena trvala 20 rokov. A aj napriek tomu, že na kanalizácii sa ešte pracuje, vedela, že dosiahli víťazstvo," uviedla dokumentaristka.

Igor pravidelne cestuje do Maďarska, kam chodí do triedy spolu s 15-ročnými žiakmi, aby ukončil štúdium a nadobudol diplom. Naďalej však spí v jednej posteli s piatimi ďalšími príbuznými a len zriedkakedy si môže oprať svoje šaty. Je to realita, ktorú sa však hodlá zmeniť. Spolu so sestrou sú hrdí na históriu a dedičstvo Rómov a dúfajú, že ich komunita získa silu na zmenu vlastnej budúcnosti. Dodala Stevensová.

Viac o téme: OsadaRómovaAl JazeeraBudulovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu