Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Prvé VIDEO z poškodeného reaktora vo Fukušime: Unikátne zábery odhalili záhadu!

Napriek zlej viditeľnosti sa Tepcu podarilo natočiť aspoň zopár záberov
Napriek zlej viditeľnosti sa Tepcu podarilo natočiť aspoň zopár záberov (Zdroj: YouTube)

TOKIO - Spoločnosť Tepco, ktorá prevádzkuje elektráreň v japonskej Fukušime, zverejnila prvé video zvnútra reaktora. Priemyselná kamera sa dostala pod ochranný obal elektrárne a nenašla žiadne stopy po roztavenom palive. Zato však objavila jednu záhadu.

Minútu a 14 sekúnd dlhý záznam zachytáva situáciu vo vnútri budovy druhého reaktora. Je vidieť, že reaktor sa stále chladí vodou, navyše v ňom panuje vysoká vlhkosť. Voda sa zráža a zo stropu padajú veľké kvapky. K "dažďu" prispieva aj to, že v budovách sa teplota pohybuje medzi 30 až 50 stupňami Celzia, a tak sa voda vyparuje celkom rýchlo.

Obstaranie videa trvalo 70 minút, avšak väčšina záznamu je nepoužiteľná. Objektív kamery bol väčšinu tejto doby buď oslepený vodou, alebo bol záznam príliš tmavý. Prípadne snímanie narušila radiácia. Vplyv radiácie na elektroniku, konkrétne gamma žiarenie, môžete v zázname vidieť ako biele škvrny.

Na výrobe snímkov sa podieľalo zhruba 40 ľudí v niekoľkých tímoch, ktoré sa v obsluhe kamery striedali, podľa doterajších informácií po niekoľkých minútach, aby neboli vystavení príliš veľkej dávke žiarenia.

Kamera nebola priamo v jadre reaktora, teda v priestore, kde prebieha obvykle štiepna reakcia. Dostala sa dovnútra tzv. kontajnmentu, teda betónovej ochrannej obálky, ktorá stojí nad všetkými modernými reaktormi a chráni ich pred vonkajšími vplyvmi. Až pod týmto "bunkrom" sa skrýva nádoba zo silnej ocele, v ktorej je uzavretý reaktor.

Kamera, ktorá sa dostala údajne zhruba štyri metre nad dno, žiadne stopy po palive nevidela. Ak palivo do reaktora vytieklo, bude pravdepodobne priamo pod reaktorovou nádobou, kam sa kamera nedostala. Tepco však bolo údajne trochu zaskočené tým, že kamera nenarazila pri prieskume na hladinu vody na dne reaktora. Podľa predchádzajúcich odhadov malo byť na dne reaktora niekoľko metrov vody, ale nič také na záberoch nebolo vidieť. Odborníci sa pritom domnievali, že teplota v reaktore je tak nízka preto, že palivo leží pod vodou, a tak sa permanentne chladí. Tento predpoklad bol silne spochybnený, hoci nie úplne vyvrátený, pretože viditeľnosť v reaktore bola zlá.

Zatiaľ sa však na doterajšej stratégii neustáleho chladenia, ktorá úspešne previedla všetky reaktory do stabilného stavu s nízkou teplotou, nič meniť nebude.

Fukušima zvnútra

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu