Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výročie katastrofy vo Fukušime: Demonštrácie proti jadrovej energii

Ľudia sa držia za ruky a modlia za obete pri pobreži Iwaki vo Fukušime Zobraziť galériu (7)
Ľudia sa držia za ruky a modlia za obete pri pobreži Iwaki vo Fukušime (Zdroj: SITA)

TOKIO/ PARÍŽ/ BERLÍN/ BERN - Výročie katastrofy v Japonsku, ktoré vlani zasiahlo zemetrasenie o sile deviatich stupňov Richterovej stupnice a následné vlny cunami poškodili aj jadrovú elektráreň vo Fukušime, si pripomenuli tisíce Japoncov, ale aj veľa odporcov jadrovej energie v Európe. Vo Švajčiarsku, Británii, Francúzsku či Nemecku sa zišli tisíce ľudí, aby vyjadrili svoj protest proti využívaniu energie z jadra.

Vo Francúzsku bola účasť na protestných akciách podľa oznámenia Greenpeace historicky najvyššia v Lyone a Avignone. Asi 60.000 protestujúcich vytvorilo obrovskú ľudskú reťaz v údolí Rhony. To údajne Greenpeace vybralo ako miesto s najväčšou hustotou atómových reaktorov v Európe, celkovo sa ich tu nachádza 11. Francúzske úrady ale informácie o vysokej účasti nepotvrdili.

Podľa nedávnych prieskumov zostáva vo Francúzsku číslo odporcov jadra i po katastrofe v Japonsku relatívne nízke. Proti sa stavia iba 13 percent Francúzov, asi 42 percent je prevádzkou francúzskych atómových elektrární znepokojené. Pred udalosťami vo Fukušime to bolo 56 percent, pripomína agentúra DPA.

V Nemecku protestujúci žiadali ukončenie využívania jadrovej energie a nový spôsob zaobchádzania s jadrovým odpadom. Podľa Nemeckého zväzu pre životné prostredie a ochranu prírody (BUND) sa v celej krajine protestov zúčastnilo až 20.000 ľudí. Najväčšie protesty boli zaznamenané pri bavorskom Gundremmingenu a vo Šlezvicku-Holštajnsku v Brokdorfe.

Asi 5000 odporcov jadrovej energie demonštrovalo aj pri západošvajčiarskej elektrárni Mühleberg. Najskôr pochodovali v okolí a potom sa na celý deň utáborili niekoľko stoviek metrov od budovy. Požadovali okamžité zastavenie prevádzky elektrární Mühleberg i Beznau a okamžitý prechod na alternatívne zdroje energie. Ako pripomína agentúra AFP, švajčiarska vláda ako jedna z prvých zareagovala na katastrofu vo Fukušime a odporučila neobnoviť päť funkčných reaktorov v krajine po konci ich stanoveného využitia v roku 2034.

V samotnom Japonsku demonštrovalo asi 10.000 ľudí za ukončenie prevádzky všetkých tamojších jadrových elektrární. V obci Okuma v provincii Fukušima malá skupina bývalých obyvateľov oblasti v ochranných oblekoch a maskách položila uprostred 20 kilometrovej evakuačnej zóny kvety za obete nešťastia. To si vlani v marci vyžiadalo vyše 20.000 mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu