Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za Fukušimu nemôže nikto konkrétny, myslí si premiér

Fukušima
Fukušima

TOKIO - Za katastrofu v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, z ktorej po vlaňajšom ničivom zemetrasení unikla radiácia, nemôže "nikto konkrétny".

 V sobotu to zahraničným reportérom v Tokiu povedal premiér Jošihiko Noda. Príčinou nešťastia bol podľa neho "mýtus bezpečnosti" okolo jadrovej energetiky v Japonsku.

"Samozrejme, hlavná zodpovednosť je podľa japonských zákonov na pleciach operátora," vyhlásil Noda v narážke na spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje. Vláda však podľa neho "príliš uverila v mýtus bezpečnosti," okolo jadrovej energetiky. "Namiesto obviňovania konkrétnej osoby by mal každý zdieľať bolesť a zodpovednosť a poučiť sa z tejto lekcie," myslí si Noda.

Zemetrasenie z 11. marca a následné tsunami vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima I, spôsobili prehriatie jej reaktorov a následne únik radiácie do okolia. Udalosti vo Fukušime sa považujú za najhoršiu jadrovú nehodu od Černobyľa, kde pred 25 rokmi explodoval jeden z reaktorov tamojšej atómovej elektrárne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu