Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Neskutočná obhajoba kapitána Concordie: Neušiel som, ale zakopol a spadol do člna!

Francesco Schettino
Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

RÍM - Kapitán stroskotanej výletnej lode Costa Concordia podľa vlastných slov zakopol a spadol do záchranného člna. Týmto tvrdením sa vraj zadržaný Francesco Schettino (52) snaží vysvetliť, ako sa po piatkovej havárii lode ocitol v bezpečí skôr než tisíce vystrašených cestujúcich.

Schettino sa počas utorkového výsluchu v toskánskom Grossete snažil presvedčiť vyšetrovateľov, že v evakuačnom člne skončil bez vlastného pričinenia. K osudnému pádu podľa neho došlo v momente, keď sa davy cestujúcich v panike valili na paluby a násilím sa chceli dostať do člnov. Kapitán sa vraj snažil zabezpečiť, aby evakuácia prebiehala disciplinovane.

"Zrazu, keď bola loď naklonená v 60-70 stupňovom uhle, potkol som sa a skončil v jednom zo záchranných člnov," povedal Schettino vyšetrovateľom. Podľa vlastných slov nemal na sebe ani záchrannú vestu, lebo ju daroval jednému z pasažierov. Údajne musel stráviť asi hodinu v zavesenom záchrannom člne, pokým ho spustili na more. Podľa novín La Repubblica tam spolu s ním boli aj ďalší dvaja najvyšší dôstojníci Costy Concordie, Dimitri Christidis a Silvia Coronicová.

Kapitán sa údajne snažil riadiť evakuáciu cestujúcich z bezpečia člna, z ktorého potme takmer nič nevidel. Ignoroval pritom príkaz rozhorčeného dôstojníka pobrežnej stráže, aby sa okamžite vrátil na palubu. Vyplýva to z prepisu nahrávky rozhovoru zverejnenej v novinách Corriere della Sera.

Schettina zatkli deň po nehode pre obvinenia zo zabitia z nedbanlivosti, spôsobenia havárie a opustenia lode počas evakuácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu