Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kritika kapitána Concordie: Neústupný Schettino riadil loď ako Ferrari!

Francesco Schettino čelí väzeniu
Francesco Schettino čelí väzeniu (Zdroj: SITA)

RÍM - Kapitán výletnej lode Costa Concordia, ktorého manéver údajne viedol k jej stroskotaniu a spôsobil smrť najmenej 11 ľudí, riadil skoro 300 metrov dlhé plavidlo ako Ferrari. Talianskemu denníku La Repubblica to povedal jeden z dôstojníkov na palube. Po piatkovej havárii zostáva nezvestných 24 ľudí z Nemecka, Talianska a ďalších krajín. Medzi nezvestnými je okrem iného aj päťročné talianske dievčatko a jeho otec.

"Keby som to mal k niečomu prirovnať, mali sme dojem, že s loďou manévruje, ako keby na ceste riadil autobus ako Ferrari," povedal podľa webu telegraph.co.uk dôstojník Martino Pellegrino talianskemu denníku. Kapitán bol vraj "autoritársky", "neústupný", pokiaľ ide o spôsob, akým velil Concordii počas ciest po Stredomorí, a nebolo s ním možné hovoriť.

Francesco Schettino (52) kvôli piatkovej havárii čelí obvineniu z niekoľkonásobného zabitia a opustenia lode a hrozí mu až 15 rokov väzenia. V noci na dnešok bol prevezený do svojho domu pri meste Sorrento južne od Neapola, kde má byť v domácom väzení, než s ním začne súd.

Podľa nepotvrdených správ kapitán pred mesiacom trval na vyplávaní z francúzskeho prístavu Marseille napriek silnému vetru, hoci niektorí spolupracovníci s tým nesúhlasili. Voči Schettinovi mal vraj vždy výhrady bývalý kapitán Costy a jeho niekdajší nadriadený Mario Palombo: "Je pravda, že to bol môj zástupca, veľmi však preháňal."

Kapitán obvinenia v súvislosti s nešťastím Concordia odmieta. Okrem iného tvrdí, že skalisko, do ktorého loď narazila, nebolo zanesené v námorných mapách. Zastávajú sa ho aj niektorí spolupracovníci. Podľa ďalšieho dôstojníka z Costy Michela Miccia Schettino v prepravnej spoločnosti Costa Cruises urobil "vynikajúcu kariéru".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu