Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

To je úlovok: V Kanade po dlhom čase odhalili špióna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OTTAWA - Kanadská polícia v pondelok obvinila príslušníka ozbrojených síl z vyzradenia vládnych tajomstiev zahraničnému subjektu. Po dlhom čase ide o prvý prípad Kanaďana, ktorý vo vlasti čelí obvineniam zo špionáže.

Polícia dodala, že aktivity obžalovaného, ktorého neidentifikovali, zrejme nespôsobili hrozbu pre verejnosť. "Vyšetrovanie ukázalo, že Kanada nie je imúnna pred hrozbami, ktoré predstavujú zahraničné subjekty túžiace podkopať kanadskú suverenitu," uviedol vo vyhlásení policajný komisár Bob Paulson.

Ide o prvý prípad vznesenia obvinení na základe nového zákona, ktorý prijali po útokoch na USA z 11. septembra 2001.

Polícia odmietla poskytnúť bližšie informácie o prípade, noviny Globe and Mail však uviedli, že obvineným je podporučík námorníctva a spravodajský dôstojník z Halifaxu v Novom Škótsku, kde sa nachádza veľká námorná základňa.

Zatknutia pre špionáž sú v Kanade zriedkavé, napriek nedávnym poplachom - vrátane počítačových útokov na dve ministerstvá z vlaňajšieho februára - a kontroverzným vyhláseniam bývalého šéfa rozviedky, ktorý v roku 2010 povedal, že niektorí politici sú pod vplyvom cudzej vlády.

V roku 2006 úrady oznámili deportáciu údajného ruského špióna, ktorý v Kanade žil viac ako desať rokov s falošnou identitou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu