Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nemecko zatklo dvoch Rusov za dlhoročnú špionáž

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BERLÍN - Nemecké orgány zatkli dvoch Rusov, podozrivých zo špionáže, ktorú údajne vykonávali od posledných dní studenej vojny. Informuje o tom magazín Der Spiegel v nadchádzajúcom, pondelňajšom vydaní. Podľa tohto zdroja ide o prvé zatknutie za špionáž v Nemecku od jeho znovuzjednotenia v roku 1990.

Nemecký spolkový prokurátor potvrdil zatknutie dvoch ľudí podozrivých zo špionáže pre cudziu krajinu. Povedal, že elitné komando pre špeciálne operácie GSG-9 ich zadržalo v utorok v Bádensku-Württembersku a v Hesensku. Generálna prokuratúra so sídlom v Karlsruhe však zatknutých bližšie neidentifikovala.

"Obvinení sú podozriví, že pracovali v Nemecku dlhý čas pre zahraničnú špionáž," uviedol vo vyhlásení spolkový prokurátor. "Spolkový kriminálny úrad  záležitosť vyšetruje."

Der Spiegel napísal, že komando zatklo ruský pár, o ktorom sa úrady domnievajú, že pracoval od roku 1988 pre ruskú tajnú službu, obaja podozriví však obvinenia popreli. Magazín uviedol aj ich mená - žena sa volá Heidrun A. a muž Andreas A.

Zatkli ich v mestách Marburg a Balingen. Ženu vraj komando prekvapilo, keď počúvala kódované rádiové správy. Zhabali im falošné rakúske pasy. Podľa nich sa Andreas A. narodil v Argentíne a Heidrun A. v Peru. Der Spiegel cituje nemecké orgány, podľa ktorých dvojica začala špehovať v bývalej NSR koncom studenej vojny v roku 1988.

Iný nemecký magazín Focus dnes napísal, že Andreas A. pracoval v utajení v spoločnosti dodávajúcej automobilové súčiastky a robil v nej priemyselnú špionáž.

Nemecká vláda však vlani v správe varovala pred rozsiahlymi špionážnymi aktivitami Ruska a Číny v krajine, predovšetkým v priemysle, vede a oblasti technológií. 

Počas studenej vojny boli oba nemecké štáty plné špiónov, ktorí sa infiltrovali do vládnych orgánov i priemyslu. Napríklad ruský premiér Vladimir Putin pôsobil v bývalej NDR v Drážďanoch v rokoch 1985-1990 ako špión KGB. Po páde komunizmu vo východnej Európe a zjednotení Nemecka došlo k poklesu intenzity špionáže.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu