Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mobily sú špióni: "Vďaka" skrytému programu špehujú každý váš krok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pocket-lint.com)

PRAHA - Svetom mobilných telefónov otriasa asi najväčší "špionážny" škandál v histórii. Bezpečnostní experti totiž odhalili, že software desiatkok miliónov mobilných telefónov, predovšetkým tých, ktoré využívajú operačný systém Android, špehuje doslova každý krok svojho majiteľa.

Odborníci varovali, že tzv. androidné mobily hlásia mobilným operátorom doslova všetko, čo s nimi používatelia robia, a to vrátane obsahu textových správ, napísal Mobil.cz. Spomínaný operačný systém pritom v súčasnosti používapolovica telefónov.
 
Závažnú bezpečnostnú chybu objavil americký expert Trevor Eckhart. Situácia je o to zložitejšia, že zatiaľ nie je jasné, ako presne určiť, ktoré mobilné telefóny sú postihnuté. Údajne však medzi ne patria aj prístroje značky BlackBerry a mnohé ďalšie.
 
Základom celého problému je softvér spoločnosti Carrier IQ, ktorý výrobcovia do svojich telefónov často zabudovávajú. Je určený k tomu, aby sledoval technické parametre telefónu za chodu a bol schopný výrobcom a mobilným operátorom podávať informácie o tom, ako používatelia svoje telefóny vyťažujú a ako s nimi zaobchádzajú, ako napríklad dochádza k pádom rôznych aplikácií alebo telefónnych spojení a podobne.
 
Všetky tieto dáta majú slúžiť k tomu, aby výrobcovia aj operátori mohli svoje produkty vylepšovať. Softvér je zabudovaný hlboko v operačných systémoch telefónov a užívateľ sa o jeho existencii vôbec nedozvie. Program sa nedá vypnúť, spúšťa sa automaticky pri štarte telefónu a svoju činnosť, vrátane posielania informácií vykonáva aj vo chvíli, keď je pripojený len cez wi-fi a nemá prístup do siete operátora.
 
Podľa aktuálnych testov sa problémy vyhli telefónom, ktoré majú aparát s operačným systémom Windows ako napríklad Nokia. "Čistý" tentokrát ostal aj iPhone, ktorý už v minulosti problémy so špionážnym softvérom mal.
 
Prístroje, ktoré by nemali mať software Carrier IQ:

• telefóny operátora Verizon
 • telefóny Nokia
 • telefóny s Windows Phone
 • telefóny operátora Vodafone
 • telefóny operátora O2
 • telefóny Google Nexus (Nexus One, Nexus S, Galaxy Nexus)
 • Motorola Xoom (pôvodný model)
 • Amazon Kindle Fire
 • Motorola Atrix 4G

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu