Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Scéna ako z Titanicu: Pri Taliansku stroskotala luxusná loď, traja mŕtvi!

Po havárii je stále nezvestných 40 pasažierov Zobraziť galériu (27)
Po havárii je stále nezvestných 40 pasažierov (Zdroj: SITA)

RÍM - Najmenej traja ľudia zahynuli a 70 bolo zranených pri lodnom nešťastí pri pobreží západného Talianska, uviedla agentúra AFP. Miestne úrady ale ešte pátrajú po približne 40 osobách, ktorí luxusnou loďou Costa Concordia cestovali, pretože nie sú medzi hlavnou skupinou zachránených. Na palube bol podľa zoznamu cestujúcich jeden Čech, naše veľvyslanectvo v Ríme nevie o žiadnych Slovákoch.

12:43 V prevrátenej luxusnej výletnej lodi pri pobreží Talianska dnes zachránili tretiu osobu, ktorá haváriu prežila. Informovala o tom agentúra Ansa. Muža identifikovali ako talianskeho člena posádky Marrica Giampetroniho. Podľa správ má vážne zranenú nohu.

09:56 Záchranári nadviazali v prevrátenej výletnej lodi pri pobreží Talianska hlasový kontakt s ďalšou osobou, ktorá haváriu prežila, a snažia sa k nej dostať. Informoval o tom dnes predstaviteľ pobrežnej stráže. Podľa neho ide o muža, ktorý je pravdepodobne členom posádky. Je ťažké sa k nemu dostať, pretože záchranári musia prejsť cez zaplavené miestnosti, uviedol Giuseppe Linardi.

03:56 Záchranári našli v prevrátenej výletnej lodi pri pobreží Toskánska pár z Južnej Kórey, ktorý pricestoval do Talianska na svadobnú cestu. Stalo sa tak takmer 24 hodín od stroskotania plavidla. Muž a žena sú podľa záchranárov v dobrom zdravotnom stave. Objavili ich v noci nadnes počas postupného prehľadávania kajút a potopenej časti trupu lode Costa Concordia, pri ktorom pomáhajú aj potápači.

Sobota - 14. 01. 2012

20:35
Potápači s príchodom tmy prerušili záchranné operácie okolo lode a obnovia ich v nedeľu, uviedli predstavitelia pobrežnej hliadky. Zatiaľ preskúmali iba malý úsek ponorenej časti lode a nenašli ďalšie obete ani stopy po žijúcich pasažieroch. Vrtuľníky a člny stále pátrajú v okolí vraku.

20:30 Agentúra AP uviedla, že porovnávaním zoznamu cestujúcich s menami zachránených sa počet nezvestných znížil zo 70 na asi 40.

19.40 Kapitána lode Francesca Schettina zadržali. Podľa hlavného prokurátora provincie Grosseto sa nachádza vo väzbe.

18.55 Turisti z lode havarovanej pri brehoch Talianska sa podľa ich slov museli plaziť po stenách chodieb v prevrátenom plavidle, kým okolo nich lietali taniere a poháre. Posádka im vraj nedala potrebné Inštrukcie a spustenie záchranných člnov zdržiavala. Ich výpovede nájdete TU.

18.40 Starosta ostrova nariadil hotelom, ktoré sú v zime väčšinou zatvorené, ako aj školám a športovým zariadeniam, aby prijali stroskotancov. Ľudia, ktorí ušli z potápajúcej sa lode prakticky bez akýchkoľvek osobných vecí, našli útočisko tiež u miestnych obyvateľov či v kostole.

18.00 Podľa miestneho prefekta Giuseppe Linardiho počet nezvestných "stále klesá". Napríklad našli štyroch Američanov na ostrove Giglio, kam ich odviezol človek, ktorý ich zachránil, povedal Linardi novinárom. Podľa zdravotníckych zdrojov bolo zranených asi 40 ľudí. Väčšina z nich má údajne len odreniny, ale dvaja ľudia sú zranení ťažko.

17.50 Pasažierov začínajú posielať domov. Približne 250 zo 462 Francúzov dopravia ešte dnes do Marseille, kde na nich bude čakať psychologická pomoc. Ostatným zabezpečia špeciálne alebo chartrové lety.

17.40 Počet obetí sa asi ešte zvýši, niektorí cestujúci vypovedali, že na palube videli mŕtvych.

Presnú príčinu tragédie objasní pravdepodobne až záznam z čiernej skrinky

Scéna ako z Titanicu:
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

17.10 Nešťastie neprežili dvaja francúzski turisti a peruánsky člen posádky. Ich telá sa nachádzajú momentálne v márnici a štátny zástupca nariadil ich pitvu. Podľa prvotnej lekárskej prehliadky sa utopili, tvrdia súdne zdroje.

16.50 Predstaviteľ pobrežnej hliadky, kapitán Cosimo Nicastro, povedal televízii Sky TG24, že nezvestných 70 ľudí by mohlo byť v kýle lode. Podľa neho potápači riskujú a snažia sa zistiť, či vo vraku nie je niekto uväznený.

16.10 Pre príliš náhly a rýchly sklon lode nemohla evakuácia prebehnúť podľa predpísaných štandardov. Bol nevyhnutný zásah pobrežnej stráže a hliadky, ktorý išiel ruka v ruke so záchrannými a humanitárnymi operáciami. Informoval Gianni Onorato, riaditeľ plavebnej spoločnosti.

16.00 "Je dôležité, aby boli okamžite podniknuté kroky na zabezpečenie trupu a odčerpanie paliva. Inak je ostrov Giglio odsúdený k zániku," uviedol geológ Mario Tozzi, ktorému sa nepáči, že obrovské lode častokrát plávajú príliš blízko pobrežia.

15.25 Generálny riaditeľ spoločnosti prevádzkujúcej stroskotanú loď Gianni Onorato uviedol, že Costa Concordia narazila na nenahlásenú skalu a roztrhla jej kýl.

Scéna ako z Titanicu:
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

15.10 Cez Facebook sa šíri ďalšie prirovnanie k tragédii Titanicu. Ľudia sa pýtajú, kto je medzi obeťami. Či sú to predovšetkým členovia posádky, ktorí sa nachádzali v podpalubí. Pri potopení Titanicu zomreli totiž najmä cestujúci tretej triedy.

14.40 V najbližších hodinách námorné letectvo preskúma vzdialenejšie oblasti od miesta havárie.

14.35 Talianske médiá uvádzajú, že vytečenie 2380 ton paliva zo stroskotanej lode do pobrežných vôd by malo za následok ekologickú katastrofu. Odčerpanie nafty by však mohlo ohroziť stabilitu lode, na pomoc musia prísť odborníci.

Na luxusnej lodi Costa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

14.30 Zverejnili zoznam pasažierov: 989 Talianov, 569 Nemcov, 462 Francúzov, 177 Španielov, 129 Američanov, 127 Chorvátov, 108 Rusov, 74 Rakúšanov, 69 Švajčiarov, 46 Brazílčanov, 46 Japoncov, 42 Holanďanov, 33 Ukrajincov, 30 Kórejcov, 20 Rumunov, 26 ľudí z Hong Kongu, 25 Britov, 21 Austrálčanov, 17 Argentínčanov, 13 Taiwančanov, 12 Kanaďanov, 12 Číňanov, 11 Portugalcov, 10 Kolumbijčanov, 10 Čiľanov, 9 Turkov, 8 Belgičanov, 8 Izraelčanov, 9 Kazachov, 8 Peruáncov, 8 Poliakov, 6 Moldavčanov, 6 Nepálčanov, 5 Švédov, 5 Venezuelčanov, 4 Dánov, 4 z Dominikánskej republiky, 4 Srbi, 4 z Južnej Afriky, 3 z Holandských Antíl, 3 Bielorusi, 3 Gréci, 3 Maďari, 3 Iránci, 3 z Írska, 3 z Macedónska, 2 z Albánska, 2 Kubánci, 2 Alžírčania, 2 z Ekvádoru, 2 Mexičania, 2 Fíni, 1 z Andorry, 1 Bulhar, 1 z Bosny, 1 z Česka, 1 Ind, 1 Maročan, 1 Nór, 1 z Nového Zélandu, 1 z Filipín a Uruguaja. Navyše tam bolo 1013 členov posádky, teda celkovo 4229 ľudí.

14.10 Podľa nemeckého veľvyslanca v Taliansku je zranených a hospitalizovaných desať ich občanov.

14.08 Na palube lode bol podľa zoznamu cestujúcich zverejneného AFP jeden Čech, nie je známe, či je medzi mŕtvymi alebo zranenými.

13.50 Na pevnine v Porto S. Stefano pristál trajekt s poslednými cestujúcimi, ktorí prežili. Záchranné práce trvali od včerajšieho večera.

13.08 Slovenské veľvyslanectvo v Ríme nemá informácie o tom, že by medzi zranenými alebo obeťami po havárii výletnej lode pri talianskom pobreží boli slovenskí občania. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher.

Plavidlo s 4234 cestujúcimi bolo popoludní na ceste po Stredomorí, keď nabehlo na plytčinu pri ostrove Giglio, ktorý sa nachádza neďaleko pobrežia južného Toskánska. V boku lode sa pri náraze vytvorila 70-metrová trhlina a plavidlo sa začalo prevracať. Cestujúci sa z lode dostávali na záchranných člnoch a podľa AFP sprevádzala evakuáciu panika. Okrem pobrežnej stráže sa na pomoc vydali aj ďalšie plavidlá pohybujúce sa v oblasti.

Na luxusnej lodi Costa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Na palube 290 metrov dlhej lodi bolo celkovo 4234 pasažierov a členov posádky. Medzi nimi bolo 52 detí do šiestich rokov. Úrady zatiaľ spočítali 4165 osôb a pátrajú po ostrove Giglio, či časť preživších neskončila na inom mieste ako hlavná skupina zachránených.

 

Na luxusnej lodi Costa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

 

Medzi cestujúcimi bolo podľa AFP vraj asi tisíc talianskych turistov, približne 500 Nemcov a 160 Francúzov.  Podľa guvernéra provincie Grosseto sa okolo 02:30 v mori ďalej nachádzalo okolo 200 ľudí. Prevádzkovateľ lode námornej spoločnosť Costa Crociere pritom skôr v priebehu večera uviedol, že evakuácia je "skoro na konci" a že pre túto chvíľu sa nedá "príčina problému" určiť.

Loď podľa prevádzkovateľa vyplávala zo severotalianskeho mesta Savona a plánovala zastávky v mestách Civitavecchia, v Palerme, Cagliari, na Malorke, v Barcelone a v Marseille. Problémy sa objavili krátko po vyplávaní z prístavu Civitavecchia neďaleko Ríma.

Svedok Luciano Castro médiám telefonicky povedal, že "cestujúci práve večerali, keď zhasli svetlá, ozvala sa rana a rachotanie a príbory popadali na zem". Keď znovu rozsvietili, bolo vraj cestujúcim povedané, že sa pokazil generátor na výrobu elektriny a že na jeho oprave sa pracuje. Cestujúci si ale všimli, že loď sa nakláňa na stranu, načo im posádka rozdala záchranné vesty a povedala, nech sa zoradia pred lávkami k záchranným člnom.

Ďalšia cestujúca Mara Parmegianiová opísala scény "ako z Titaniku": pri evakuácii vznikla tlačenica a bolo počuť krik a plač.

 

Na luxusnej lodi Costa
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

 

Agentúra ANSA uviedla, že loď mala v talianskych vodách problémy už v roku 2008, keď v sicílskom Palerme vo veternom počasí narazila do prístavných dokov. Plavidlo bolo poškodené, nikomu sa ale vraj nič nestalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu