Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Otrasná spoveď turistov havarovanej lode: Krik, panika a neschopnosť posádky!

Záber z paluby lode pri evakuácii Zobraziť galériu (7)
Záber z paluby lode pri evakuácii (Zdroj: SITA)

RÍM - Turisti z havarovanej lode pri talianskych brehoch sa museli plaziť po stenách chodieb v prevrátenom plavidle a okolo nich lietali taniere a poháre. Mnohí pasažieri prirovnávali scény po havárii na Titanicu a sťažovali si, že posádka im nedala potrebné inštrukcie a zdržiavala spustenie záchranných člnov.

Podľa agentúry AP niektorých cestujúcich zachránili vrtuľníky, ďalšie súkromné ​​člny z okolia a podľa svedkov niektorí pasažieri skákali v tme do chladného mora. Dnes ráno loď Costa Concordia ležala pri ostrovčeku Giglio s potopeným pravobokom a na jej kýle je zrejmá obrovská trhlina.

Nácvik evakuácie bol plánovaný až na dnešné popoludnie, aj keď niektorí cestujúci boli na lodi aj niekoľko dní. "Robili sme si srandu 'A čo keď sa niečo stane dnes?'," Povedala Melissa Godutiová (28) z amerického štátu Connecticut.

"Videli ste Titanic? Tak to presne bolo," uviedla 31-ročná učiteľka z Los Angeles Valerie Ananiasová. Ona, jej sestra aj rodičia majú na kolenách tmavé modriny, ako sa snažili dostať k záchranným člnom skoro vertikálnymi chodbami a schodiskami.

"Plazili sme sa potme chodbou. Mali sme len blikajúce signálne svetlo na záchrannej veste," povedala jej matka Georgia Ananiasová (61). "Počuli sme, ako sa rozbíjajú poháre a riad, ako ľudia narážajú do stien."

Zasekla sa dojatím, keď spomínala, ako jej pár z Argentíny podával trojročnú dcérku, pretože nemohol udržať rovnováhu v naklonenej lodi. "Chytila ​​som dievčatko, ale potom ma to tlačilo späť a nechcela som, aby spadla zo schodov. Dala som ju späť, pretože som ju nemohla držať. Myslela som si, že to je koniec a že by mali byť všetci spolu," povedala. "Hovorím si, kde sú," dodala.

Ananiasovci tvrdia, že patrili k posledným cestujúcim, ktorí sa dostali z lode. Museli zošplhať na lane na odhalenej strane lodi dole k čakajúcej záchrannej lodi.

Christine Hammerová (65) z Bonne v Nemecku sa triasla chladom v prístave Porto Santo Stefano. Mala na sebe len elegantné večerné šaty a veľké turistické topánky, ktoré jej dal jeden z obyvateľov Giglio, keď stratila topánky pri evakuácii. V kabíne jej zostal pas, kreditné karty aj telefón. Povedala, že bola so svojím manželom na svojej prvej vyhliadkovej plavbe a keď k nehode došlo, začala práve jesť predjedlo. "Počuli sme náraz. Poháre a taniere padali. Vyšli sme von a povedali nám, že to nie je nič nebezpečného," povedala.

Aj ďalší cestujúci potvrdili, že posádka ich aspoň 45 minút uisťovala, že ide len o technický problém. Skúsení turisti vraj ale boli presvedčení o opaku, brali si z kabín záchranné vesty a smerovali k evakuačným priestorom.

Ale posádka vraj odkladala spúšťanie člnov, aj keď sa loď prudko nakláňala. "Museli sme na nich kričať, aby člny spustili," povedal Mike van Dijk (54) z juhoafrickej Pretórie. "Stáli sme v chodbách a nenechali nás ísť do člnov. Bola to úplná strkanica."

Cestujúcich evakuovalo z lode do bezpečia aj päť vrtuľníkov. Na palubu sa spustil príslušník pobrežnej hliadky, ktorý pomáhal cestujúcim sa dostávať do koša, v ktorom boli evakuovaní.

Ale veľa sa nezlepšilo, aj keď sa pasažieri dostali do člnov alebo na pevninu. "Nikto nás nepočítal. Ani v člne ani na zemi," povedala Ophelie Gondelleová (28), dôstojníčka francúzskej armády. Podľa nej nebol žiadny nácvik evakuácie od 8. januára, kedy sa nalodili v Marseille.

Podľa svedkov niektorí cestujúci zjavne v panike skákali v temnote z lode do mora. Na súši pasažieri nachádzali útočisko v školách, hoteloch a v kostole na ostrovčeku Giglio. Cestujúci úplne prečíslili 1500 obyvateľov Giglia a starosta ostrova Sergio Ortelli vyzval všetkých, aby otvorili svoje domy cestujúcim z lode. Tí odtiaľ boli potom premiestnení do prístavu Porto Santo Stefano na pevnine.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu