Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zvrat v prípade Breivika: Chcú nový psychiatrický posudok!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nórsky súd nariadil dnes nový psychiatrický posudok pre masového vraha Andersa Behringa Breivika, ktorého predošlé znalecké hodnotenie označilo za nepríčetného.

Sudkyňa Wenche Elizabeth Arntzenová rozhodla, že nový posudok je potrebný vzhľadom na rozsiahlu kritiku záverov prvého posudku, ktorý by znamenal, že Breivika by nemohli poslať do väzenia, ale na uzavretú psychiatrickú kliniku.

Arntzenová zároveň poverila vypracovaním nového posudku dvoch psychiatrov, Agnara Aspaasa a Terjeho Törrisena. Informovala o tom agentúra AP.

Breivik (32) zabil vlani v júli v Osle a na ostrove Utöya 77 ľudí. K útokom sa priznal, popiera však trestnú zodpovednosť s tým, že je veliteľom hnutia odporu, zameraného na zvrhnutie európskych vlád a ich nahradenie "vlasteneckými" režimami, ktoré vyhostia moslimských imigrantov.

Vyšetrovatelia uviedli, že nenašli nijaké dôkazy o takomto hnutí a že Breivik s najväčšou pravdepodobnosťou pripravoval a vykonal útoky sám.

Dvaja autori prvého súdom nariadeného posudku dospeli k záveru, že Breivik bol v čase útokov v stave psychózy, pričom trpí paranoidnou schizofréniou. Vyvolalo to kritiku okrem iného zo strany mnohých expertov, ktorí spochybnili, či by niekto trpiaci vážnou duševnou chorobou dokázal uskutočniť tak dobre naplánovaný útok.

Na otázku, čo by sa stalo, keby bol nový posudok v rozpore s prvým, Arntzenová reagovala, že súd by na procese, ktorý sa začína v apríli, zvažoval obe správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu