Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Breivik sa musel zblázniť: Žiada okamžité prepustenie z väzby

Anders Behring Breivik na súde Zobraziť galériu (6)
Anders Behring Breivik na súde (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórskeho masového vraha Andersa Behringa Breivika predviedli dnes krátko popoludní na súdne pojednávanie o predĺžení jeho vyšetrovacej väzby. Krátke pojednávanie sa skončilo predĺžením väzby do samotného procesu, ktorý sa začne v apríli tohto roka.

Pred pojednávaním dal súd prvýkrát možnosť Breivika odfotografovať, prítomných však dôrazne vyzvali, aby neskôr nerobili žiadne obrazové alebo zvukové záznamy. Breivik pred fotografmi vystupoval sebavedome, bol oblečený v obleku a hladko oholený.

Obvinený dostal od sudcu možnosť krátko sa vyjadriť k prípadu. Vo svojej reči Breivik žiadal o svoje okamžité prepustenie. Vládu a nórskeho kráľa tiež požiadal o vyznamenanie za chrabrosť. Konaním z 22. júla chcel Breivik podľa vlastných slov vyhubiť zradcov, ktorí povolením masového prisťahovania moslimov ohrozujú existenciu nórskeho národa. Na otázku, či sa cíti vinný, odpovedal záporne, no priznal vykonanie činu.

Na pojednávaní sa zúčastnilo 103 pozostalých a tých, čo prežili Breivikov masaker v Osle a na ostrove Utöya, ktorý si vlani v júli vyžiadal 77 obetí. Niektorí v sále plakali, niektorí sa z Breivika smiali. Sudca mu nedovolil komentovať jeho známu psychiatrickú diagnózu.

Vlna kritiky zo strany verejnosti aj odborníkov na výsledok psychiatrického vyšetrenia Breivika donútila Mestský súd v Osle ešte 13. januára žiadať o vypracovanie nového posudku.

Podľa autorov prvého posudku bol Breivik v čase útokov v stave psychózy, pričom trpí paranoidnou schizofréniou. Ak by sa to potvrdilo, masového vraha by namiesto do väzenia poslali na uzavretú psychiatrickú kliniku.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu