Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Breivik chce dať prvý rozhovor zahraničnej televízii

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nór Anders Breivik, ktorý má na svedomí životy 77 ľudí, trvá na poskytnutí rozhovoru pre vybranú zahraničnú televíznu spoločnosť a to ešte pred potenciálnym začiatkom jeho procesu.

Potvrdil to v utorok jeho advokát Geir Lippestad, ktorý síce svojho klienta od tohto kroku odrádza, no zatiaľ neúspešne. Breivik chce údajne poskytnúť prvý rozhovor od svojho zadržania spoločnosti, ktorú si sám vyberie. O atraktívne interview s masovým vrahom v prísne stráženom zariadení neďaleko Osla malo prejaviť záujem viacero spoločností. Pravicový radikál je už údajne rozhodnutý, ktorá to bude, no dohoda zatiaľ nepadla, uviedol ďalší z jeho právnikov Vibeke Hein Baera pre tlačovú agentúru AFP.

V novembri odovzdaná správa dvoch psychiatrov uvádza, že Breivik nemôže byť súdený, keďže trpí psychickou poruchou, ktorá mu neumožňuje vnímať svet objektívne. Podľa expertov Breivik žije vo "vlastnom, pomýlenom svete".

Sám seba údajne považuje za "najdokonalejšieho rytiera" od druhej svetovej vojny, píše sa v posudku. Breivik, ktorý na základe správy môže stráviť zvyšok svojho života v psychiatrickej liečebni, to odmieta s tvrdením, že jeho vyjadrenia boli "vytrhnuté z kontextu" a správa obsahuje mnoho "faktických pochybení a lží". V reakcii na vlnu kritiky voči posudku súd v januári nariadil vyhotovenie novej hodnotiacej správy, ktorá definitívne rozhodne, či môže byť extrémista postavený pred súd. Ten by sa mal začať v apríli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu