Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Breivik bude mať svoju vlastnú divadelnú hru

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Divadlo v nórskom Osle plánuje zaradiť do svojho repertoára hru, ktorej témou budú teroristické útoky Andersa Breivika z júla 2011. V pondelok to potvrdil Kai Johnsen, umelecký riaditeľ divadla Dramatikkens hus (Dramatický dom).

Premiéra hry je naplánovaná na október a pracuje na nej dánsky režisér Christian Lollike, ktorý bude zároveň hrať titulnú postavu Breivika. Dielo má názov Manifesto 2083 v narážke na 1500-stranový text, v ktorom nórsky vrah ešte pred spáchaním skutku opísal svoju motiváciu na zavraždenie 77 nevinných ľudí v centre Osla a na ostrove Utöya.

Hra vyvolala ešte pred svojím uvedením pobúrenie verejnosti v Dánsku ako aj Nórsku. Šéf asociácie združujúcej pozostalých po obetiach Breivikového činu Trond Blattmann, ktorý prišiel pri útoku o syna, označil režisérove plány na "absolútne šokujúce". "Nemáme nič proti debate o pohľadoch na extrémnu pravicu," vyhlásil. "Ale nemôžeme akceptovať formát projektu, ktorý bude robený formou monológu vychádzajúceho z Breivikovho dokumentu," zdôvodnil Blattmann svoj nesúhlas s uvedením hry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu