Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vládu upozorňovali na Breivikov útok mesiace dopredu!

Pri nórskom masakry zahynulo 77 ľudí
Pri nórskom masakry zahynulo 77 ľudí (Zdroj: SITA)

OSLO - Zhruba štyri mesiace pred útokmi nórskeho pravicového radikála Andersa Behring Breivika, ktorý 22. júla 2011 zabil pri bombovom atentáte a následnej streľbe 77 ľudí, dostala nórska vláda výhražný telefonát.

Volajúci v ňom hovoril o istom manifeste a o chystanej paľbe do členov mládežníckeho krídla sociálnych demokratov. Varovanie ale nebolo odovzdané polícii. Informovala o tom dnes nórska rozhlasová a televízna stanica NRK.

Nórsky denník Aftenposten dnes napísal ešte o ďalšom telefonáte z prelomu mája a júna roku 2010, v ktorom sa Breivik - vystupujúci pod svojím menom ako novinár - obrátil na ministerstvo štátnej správy a reformy, ktoré má na starosti okrem iného finančnú podporu nórskych politických zoskupení, a žiadal zoznamy členov mládežníckych strán. Jeho prianie ale nebolo vyhovené. Úrad ani žiadne také zoznamy nemá k dispozícii, disponuje iba údajmi o počte členov mládežníckych odbočiek.

Tiež muž, ktorý volal v marci minulého roka do ústredne vo vládnom komplexe, mohol byť Breivik. Volajúci hovoril vraj rovnako ako spomínaný terorista dialektom regiónu Östlandet (východ krajiny). Naznačil existenciu "manifestu", ktorý Breivik v rozsahu 1500 strán skutočne tesne pred atentátmi zverejnil a v ktorom opísal svoje protiislamské názory.

Volajúci predpovedal aj masaker mladých sociálnych demokratov, ku ktorému 22. júla naozaj došlo na ich letnom tábore na ostrove Utöya; Breivik tu postrieľal 69 osôb. Muž potom tiež preklínal vládu, premiéra Jensa Stoltenbergoa a niekdajšu ministerskú predsedníčku Gro Harlem Brundtlandovú.

Operátorka sediaca v marci v budove, ktorú 22. júla silne zničil výbuch bomby nastraženej v automobile u vládnych úradov v centre nórskej metropoly, považovala hovor za tak neobvyklý a znepokojujúci, že o ňom písomne ​​informovala svojich nadriadených. Vo svojom odkaze uviedla meno volajúceho, jeho telefónne číslo, povahu hrozby a dátum. K polícii sa ale varovanie nedostalo.

"Telefonát nebol považovaný za konkrétnu hrozbu, ale skôr za zmätenú, nesúvislú konverzáciu," povedala dnes agentúre AFP zamestnankyňa vlády Margot Vaagdalová. "Po atentátoch sme dospeli k názoru, že obsah telefonátu by mohol byť pre tento incident závažný, a upovedomila som o ňom políciu," dodala.

Tridsaťdvaročný Breivik už skôr priznal, že svoje teroristické útoky pripravoval niekoľko rokov. V súčasnosti čaká vo väzbe na začatie procesu, ktoré je naplánované na 16. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu