Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Breivikov právnik sa odvolá voči druhému psychickému posudku

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Právnik Nóra Andersa Behringa Breivika, ktorý v júli zavraždil 77 ľudí, sa odvolá voči novému nariadeniu súdu, na základe ktorého má byť psychický stav jeho klienta opätovne posúdený. Dôvodom majú byť procesné chyby, keďže súd v Osle mal prístup k lekárskym podkladom, ktoré mali byť dôverné, uviedol advokát Geir Lippestad pre denník Dagbladet.

Lippestad tieto vyjadrenia pre agentúru AFP potvrdil, pričom na mysli mal údajne dôverné poznámky napísané troma psychológmi a psychiatrom poverenými monitorovaním Breivika vo väzení. V poznámkach zverejnených nórskymi médiami experti uvádzajú, že nezaznamenali žiadne známky paranoidnej schizofrénie diagnostikovanej ešte v roku 2011 dvoma súdom určenými psychiatrami, ktorí mali posúdiť jeho duševný stav.

Súd v Osle minulý týždeň nariadil nové posúdenie Breivikovho psychického stavu. Predchádzajúci posudok ho uznal nesvojprávnym. "Vzhľadom na závažnosť prípadu musí byť trestnoprávna zodpovednosť (Behringa Breivika) opätovne preskúmaná," povedala sudkyňa okresného súdu v Osle Wenche Elizabeth Arntzenová. Posudkom sa budú zaoberať dvaja noví experti Agnar Aspaas a Terje Toerrisen.

Koncom novembra dvaja súdom určení psychiatri dospeli k záveru, že Breivik trpí paranoidnou schizofréniou, a preto nie je zodpovedný za svoje činy. Pokiaľ sa tento posudok potvrdí, bude Breivik pravdepodobne umiestnený do psychiatrickej starostlivosti s dohľadom namiesto do väzenia.

Breivik sa priznal, že v júli 2011 v centre Osla a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Išlo o najhorší masaker v Nórsku od druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu