Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Merkelová sa prihovára na YouTube: Marihuanu nezlegalizujeme

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa snaží priblížiť Nemcom a predovšetkým mladej generácii, pre ktorú je hlavným komunikačným prostriedkom internet. Na videoservery YouTube spustila vlastný program, v ktorom odpovedala na ich otázky. Najviac Nemcov zaujímalo, či zlegalizujú mäkké drogy. To však konzervatívna politička rázne zamietla.

"Staviam sa k tomu odmietavo. Vedľajšie účinky marihuany považujeme za tak nebezpečné, že by sa to nemalo urobiť," reagovala kancelárka na otázku týkajúcu sa legalizácie marihuany či hašišu.

Ten užívatelia YouTube svojím hlasovaním pretlačili na prvé miesto zoznamu otázok, na ktoré Merkelová odpovedala. Sklamala tým nielen Nemecký zväz konope, ktorý za povolenie mäkkých drog bojuje, ale podľa tlače aj nejedného z dvoch miliónov nemeckých konzumentov marihuany.

Za projektom Pýtajte sa kancelárky stojí jej hovorca a dlhoročný televízny žurnalista Steffen Seibert. Inšpiráciu pre neho našiel v USA, kde ho k zlepšeniu imidžu pred voličmi predvlani použil aj prezident Barack Obama. Aj on vtedy čelil dotazu na legalizáciu marihuany a aj on jej vyznávačov nepotešil. Na rozdiel od Merkelovej ale odpovedal na otázky naživo, zatiaľ čo šéfka nemeckej vlády svoje odpovede pretáčala a v posledných dvoch týždňoch ich postupne uverejňovala prostredníctvom vládneho kanálu na YouTube.

Nemci jej poslali celkom 10.000 otázok, často identických, z ktorých bol vytvorený zoznam 1790 otázok, pre ktoré mohli užívatelia videoservera hlasovať. K desiatim najžiadanejším sa potom Merkelová vyjadrila. Okrem legalizácie mäkkých drog Nemcov zaujímalo, prečo si zákonodarcovia môžu sami určovať výšku svojich diét alebo či by občania nemohli raz mesačne sami interpelovať poslancov. Dlhová kríza alebo problémy eura sa medzi najzaujímavejšie otázky nedostali.

Z výsledku sú nemecké médiá rozpačité. Podľa denníka Die Welt Merkelová síce na otázky reagovala, odpoveď ale dala na máloktorú. "Takáto akcia na YouTube by bola možná inovatívna pred desiatimi rokmi, ale v roku 2011 to pôsobí už trochu zastaralo," nepresvedčil tento "digitálny dialóg s občanmi" ani internetového experta Markusa Beckedahla. O skutočnom dialógu sa podľa neho navyše nedá hovoriť, pretože všetko bolo pretočené.

Otázkou je, či nemecká vláda potrebuje dialóg, v ktorom najdôležitejšou otázkou je, či povolí fajčenie marihuany, pýta sa server Deutsche Welle. Podľa neho by bolo zmysluplnejšie, keby politici týmto kanálom skutočne diskutovali s občanmi o aktuálnych problémoch.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu