Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

To je vláda: Nemci nesú bremeno krízy, dostanú miliardové úľavy!

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Kým už aj bývalý slovenský premiér Robert Fico hovorí o Jánošíkovej dani, Nemci sa rozhodli riešiť krízu inak. Nemecká vládna koalícia sa v nedeľu dohodla na daňových úľavách pre občanov vo výške šesť miliárd eur. Úľavy budú rozložené do dvojročného obdobia. Podľa kancelárky Angely Merkelovej je to poďakovanie za bremeno, ktoré Nemci nesú v čase dlhovej krízy Európy. Nemecká opozícia ale s navrhnutou podobou úľav nesúhlasí a dnes oznámila, že ju zablokuje v hornej komore parlamentu, kde vláda nedisponuje väčšinou.

S prvou daňovou úľavou koalícia počíta v januári 2013. Má byť vo výške dvoch miliárd eur a má uľahčiť hlavne Nemcom s nízkymi a strednými príjmami. Druhá časť by mala pripadnúť na január nasledujúceho roka a dosahovala by štyroch miliárd eur.

Kancelárka po rokovaní špičiek nemeckej stredopravej koalície uviedla, že sa jej vláda bude naďalej snažiť znižovať štátny deficit, ale že sa zároveň cíti nútená nejako sa občanom revanšovat. "Chceme ľuďom poďakovať za to, že za medzinárodnej finančnej krízy nesú takú záťaž," povedala Merkelová, ktorá tak vyšla v ústrety predovšetkým koaličným liberálom z FDP, ktorí mali znižovanie daní ako hlavný predvolebný sľub.

Rozhodnutie koalície musí ešte schváliť parlament, v ktorého hornej komore sa však proti nemu chcú postaviť dve najsilnejšie opozičné strany, sociálni demokrati (SPD) a Zelení. Generálna tajomníčka SPD Andrea Nahlesová dnes označila daňové úľavy v tejto podobe za veľkú záťaž pre štátny rozpočet. "V zásade to považujeme za nesprávnu cestu, a preto my v Spolkovej rade neprispeje k ďalšiemu zaťažovaniu krajinských a komunálnych rozpočtov," uviedla druhá najvyššie postavená predstaviteľka SPD.

Rovnako sa ku kroku vlády stavajú aj Zelení. "Spolková rada tomu musí povedať jasné 'nie'," vyhlásila šéfka poslaneckého klubu strany Renate Künastová, podľa ktorej by znižovanie daní v tomto rozsahu zaťažilo budúce generácie.

Prvá daňová úľava má pripadnúť na rok, kedy sa v Nemecku budú konať parlamentné voľby. Tento rok Nemecko očakáva, že na daniach vyberie o 16,2 miliardy eur viac, ako vláda pôvodne plánovala. Tohtoročný daňový príjem by tak mal činiť 571,2 miliardy eur. Pre budúci rok ministerstvo financií zvýšilo odhad výberu daní o 7,4 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu