Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odvážny moderátor sa pchal zeleninou z Fukušimy, má rakovinu!

Moderátor jedol zeleninu zo zamorených oblastí, má rakovinu
Moderátor jedol zeleninu zo zamorených oblastí, má rakovinu (Zdroj: Norikazu Otsuka)

TOKIO - Japonský moderátor Norikazu Otsuka (63) chcel pomôcť svojim krajanom. Ešte v marci sa na televíznej obrazovke okázalo pchal zeleninou z okolia jadrovej elektrárne Fukušima. Teraz dostal rakovinu krvi.

Vo svojej rannej šou moderátor v marci raňajkoval zeleninu z oblastí zamorených rádioaktivitou. Chcel tak podporiť kampaň pre obnovu oblastí, zasiahnutých cunami.

Koncom októbra sa u neho objavili opuchnuté lymfatické uzliny. Krátko potom mu lekári diagnostikovali akútnu leukémiu.

Priamy vzťah medzi rádioaktívnou zeleninou a jeho chorobou môže len ťažko niekto dokázať. Japonská vláda sa snažila minimalizovať ožiarenie pôdy v regióne a presvedčiť obyvateľov, že zelenina z tamojších polí nie je závadná. Vyzývala Japoncov, aby jedli potraviny z kontaminovaného severu. Podľa vlády to bola najjednoduchšia cesta ako zničenej krajine pomôcť.

V poslednej dobe bola ale v ryži niekoľkokrát nameraná zvýšená hodnota rádioaktívneho cézia. Hodnoty prekročili povolenú hranicu o viac než 20%. Vo štvrtok vláda vydala zákaz. Potraviny z okolia Fukušimy nesmú do obchodov. Budúci rok začne rozsiahlu dekontaminačnú akciu. Nezostáva nič iné, než pôdu z obrovskej plochy v okolí jadrovej elektrárne zlikvidovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu