Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Japonsko prvýkrát od nehody pustilo tlač do Fukušimy

Elektráreň po nehode Zobraziť galériu (9)
Elektráreň po nehode

TOKIO - Japonské úrady dnes prvýkrát od marcového zemetrasenie a následnej vlny cunami umožnili novinárom vstúpiť do poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima, z ktorej v dôsledku katastrofy do okolitého prostredia unikala rádioaktivita.

Prehliadka mala ukázať, do akej miery sa situácia v elektrárni po ôsmich mesiacoch od udalosti stabilizovala. Podľa agentúry AP novinári v areáli videli obraz skazy - prevrátené nákladné autá, rozpadajúce sa budovy reaktora a prakticky nedotknuté hromady smetí.

V elektrárni vzdialenej asi 225 kilometrov severovýchodne od japonskej metropoly Tokia v dôsledku cunami zlyhalo chladenie reaktorov a do okolitého prostredia niekoľko týždňov unikali rádioaktívne častice. Hodnoty niektorých z nich naďalej prekračujú povolené limity, podľa japonských úradov sa situácia odvtedy zlepšila natoľko, že bolo možné areál navštíviť. Novinári napriek tomu dostali ochranné kombinézy a po prehliadke absolvovali test radiácie.

Predstavitelia niektorých japonských a medzinárodných médií prehliadku absolvovali s predstaviteľom japonskej vlády povereným riešením jadrovej krízy. Pozdĺž ciest vo vnútri areálu podľa AP zostávajú vozy, ktoré prevrátila prívalová vlna, a tam, kde sa rozpadali budovy reaktorov, sa nachádzajú hromady sutí.

Prevádzkovateľ zariadenia, japonská energetická spoločnosti TEPCO tvrdí, že úniky radiácie sú oveľa menej nebezpečné ako v prvých dňoch krízy. Technici podľa nej teraz pracujú na uzavretí zariadenia za stavu, kedy je teplota reaktorov nízka a pod kontrolou.

Podľa predpokladov japonskej vlády potrvá najmenej 30 rokov, kým bude jadrové palivo možné bezpečne odobrať a továreň vyradiť z prevádzky. Na desiatky rokov sa potom odhaduje doba, po ktorej sa obyvatelia budú môcť vrátiť do 20 kilometrov širokého priestoru okolo elektrárne, z ktorého museli utiecť. Obývalo ho cez 85 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu