Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšia katastrofa vo Fukušime: Uniklo 45 ton rádioaktívnej vody!

ilustračné foto
ilustračné foto

TOKIO - Nový únik rádioaktívnej vody zaznamenali v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú v marci zničilo zemetrasenie a cunami. Prevádzkovateľ elektrárne dnes oznámil, že cez víkend vytieklo z čistiaceho zariadenia asi 45 ton vysoko rádioaktívnej vody a časť z nej sa mohla dostať aj do Tichého oceánu.

Firma Tepco, ktorá elektráreň prevádzkuje, na svojich webových stránkach uviedla, že kaluž rádioaktívnej vody bola nájdená okolo dekontaminačného zariadenia v nedeľu napoludnie. Po vypnutí tohto zariadenia prestala voda unikať. Robotníci neskôr objavili prasklinu v betónovej vrstve, ktorou znečistená voda prúdila von. Puklinu utesnili pomocou vriec s pieskom.

Väčšina vody zostala vo vnútri budovy, kde sa nachádza dekontaminačný systém, ale podľa odhadov spoločnosti Tepco sa asi 300 litrov dostalo do odtokovej rúry vedúcej do mora. Teraz prebieha vyšetrovanie, či voda skutočne dosiahla oceán.

V kaluži vody objavenej okolo čistiaceho zariadenia boli namerané hodnoty cézia-134, ktoré 270-krát presahovali vládne bezpečnostné limity, a hodnoty cézia-137 presahujúcej tieto limity 322-krát. Polčas rozpadu cézia-137 je 30 rokov. Prítomnosť tohto prvku v životnom prostredí teda znamená dlhodobé vyžarovanie radiácie, ktorá spôsobuje rakovinu. Voda podľa všetkého obsahovala aj ďalšie nebezpečné prvky ako jód-131 a stroncium.

Tepco využíva čistiace zariadenie na dekontamináciu vody, ktorá ochladzuje reaktory. Jadrá troch reaktorov elektrárne sa z veľkej časti roztavili, keď cunami 11. marca vyradilo z prevádzky pôvodny chladiaci systém elektrárne.

Únik rádioaktívnej vody do Tichého oceánu v týždňoch nasledujúcich bezprostredne po prírodnom nešťastí z 11. marca vyvolal rozsiahle obavy z kontaminácie morských živočíchov v japonských pobrežných vodách.

Katastrofa v atómovej elektrárni Fukušima bola najhorším jadrovým nešťastím vo svete od havárie v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Poškodené boli tri zo šiestich reaktorov a únik radiácie do okolia si vyžiadal evakuáciu až 100-tisíc ľudí. Japonská vláda už skôr oznámila, že niektoré oblasti budú neobývateľné niekoľko desaťročí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu