Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé správy z Fukušimy: Palivo pretieklo betónom, od katastrofy nás delili centimetre!

Reaktor č. 1 vo Fukušime počas katastrofy
Reaktor č. 1 vo Fukušime počas katastrofy

TOKIO - Roztápajúce sa jadrové palivo v japonskej atómovej elektrárni Fukušima zrejme preniklo hlboko do betónového dna prvého reaktora po tom, čo marcové zemetrasenie a prívalová vlna cunami poškodili chladiaci systém elektrárne, a zastavilo sa len 37 centimetrov od vonkajšieho ochranného plášťa. Vyplýva to z novej simulácie katastrofy, ktorá svedčí o podstatne vážnejšej situácii v tomto nukleárnom zariadení, než sa doteraz predpokladalo.

Podľa firmy Tepco, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne, najnovšie prepočty ukázali, že uránové palivové tyče v prvom reaktore sa úplne roztavili, prepálili vnútornú ochrannú vrstvu reaktora a silne rozrušili betónové dno. Pôvodne spoločnosť hovorila o roztavení polovice palivových tyčí.

Podľa najhoršieho scenára palivo pretieklo betónom a zastavilo sa len 37 centimetrov od vonkajšieho oceľového plášťa, ktorý je poslednou bariérou, ktorá rádioaktívny materiál z elektrárne oddeľuje od okolitého sveta.

Firma Tepco doteraz tvrdila, že časť paliva prenikla vnútornou ochrannou vrstvou k betónovému dnu. Aké škody ale napáchalo palivo na betóne, spoločnosť neuvádzala, s poukazom na nedostatok údajov.

K roztaveniu palivových tyčí došlo podľa simulácie aj v ďalších dvoch poškodených reaktoroch, tam sa ale do betónového dna dostalo len 60 percent paliva a škody boli menšie.

Prevádzkovateľ elektrárne sa domnieva, že vďaka ochladzovaniu vodou je teraz roztavené palivo stabilizované. Tepco sa však chystá ešte detailne preskúmať rad miest v poškodených reaktoroch, v ktorých pretrváva vysoký stupeň rádioaktivity.

Zatiaľ totiž nie je známa presná poloha paliva, ktoré sa prevŕtalo do betónu, ani to, nakoľko sa palivo vo vnútri betónu darí ochladzovať a či toto palivo neprepaľuje betón ďalej.

"Celú dobu som vyhlasoval, že bol betón narušený a že existuje nebezpečenstvo ďalšieho úniku radiácie," komentoval výsledky simulácie fyzik Hiroaki Koide z ústavu výskumných reaktorov pri Kjótskej univerzite. "V skutočnosti nie je možné nahliadnuť dovnútra reaktora a väčšina meracích zariadení bola vyradená z prevádzky. Takže nikto vlastne nevie, ako zlá situácia je," dodal.

Katastrofa v atómovej elektrárni Fukušima z 11. marca bola najhorším jadrovým nešťastím vo svete od havárie v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Poškodené boli tri zo šiestich reaktorov a únik radiácie do okolia si vyžiadal evakuáciu až 100-tisíc ľudí. Japonská vláda už skôr oznámila, že niektoré oblasti budú neobývateľné niekoľko desaťročí.

Televízia CNN pred pár mesiacmi priniesla vysvetlenie nehody

Fukušima vysvetlenie

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu