Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rádioaktivita v Európe: Továreň pri Budapešti vypúšťa jód 131!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Inštitút na výrobu izotopov neďaleko Budapešti v posledných mesiacoch vypúšťal do ovzdušia rádioaktívny jód 131 vo väčšom množstve než zvyčajne. Informoval o tom dnes šéf spoločnosti, ktorého citovala maďarská tlačová agentúra MTI.

Podľa neho však vypustenie jódu z inštitútu nepredstavuje ohrozenie zdravia verejnosti a nemohlo samo o sebe spôsobiť zvýšenú úroveň rádioaktivity, ktorá bola nameraná v ovzduší siedmich európskych krajín vrátane Česka a Slovenska.
   
"Nebolo to nič mimoriadne,"
vyhlásil József Környei, ktorý vedie zariadenie v maďarskom Csillebérku. "Isté množstvo jódu je vypúšťané neustále. V tomto prípade však bolo vyššie ako zvyčajne," pripustil.
   
Környei poznamenal, že množstvo jódu 131 vypúšťaného komínom bolo zvýšené počas prvej polovice roka, ale bolo vraj pod povolenou úrovňou. Inštitút potom v lete výrobu prerušil kvôli výmene filtrovacieho zariadenia a znovu ju spustil v septembri, a to pri nezmenenom množstve vypúšťaného izotopu. Inštitút však údajne vypustil len 39 percent ročného limitu rádioaktivity povoleného maďarským hlavným hygienikom.

Šéf maďarského rádiobiologického inštitútu Géza Sáfrány potvrdil, že monitorovacie stanice v Budapešti a Miškovci v posledných dňoch zaznamenali malý nárast koncentrácie jódu 131, ale hladiny vraj nepredstavovali riziko pre verejné zdravie. V utorok Sáfrány uviedol, že hladina rádioaktivity sa v Maďarsku vrátila do normálu.

O záhadnej radiácii, ktorej hladina bola označená ako "extrémne nízka", no napriek tomu nezvykle zvýšená, prvýkrát informovala minulý piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Potvrdila, že nízke, ale neobvyklé hladiny radiácie zaregistrovalo Česko, Rakúsko, Slovensko, Nemecko, Švédsko, Francúzsko a Poľsko. Agentúra uviedla, že sa pokúša určiť príčinu zvýšeného množstva rádioaktívneho izotopu jódu 131 v atmosfére.

Környei dnes vylúčil, že zvýšenú rádioaktivitu v strednej Európe je možné pripísať výhradne inštitútu, ktorému šéfuje. "Možno sme prispeli čiastočne," cituje ho MTI.

Izotop jódu 131 je využívaný na lekárske účely, najmä na liečbu ochorení štítnej žľazy. V Európskej únii sa izotop okrem Maďarska vyrába ešte v Poľsku, Holandsku, Belgicku a Francúzsku.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu